Octavian Andronic publica pe AmosNews articolul "Jos masca!", pe care il puteti citi in continuare.
'Si-au dat jos masca! Si-au aratat adevarata fata! - a jubilat Emil Boc, acum cateva seri, la TVR, cand a fost solicitat sa comenteze proaspata uniune - ce urmeaza a fi parafata juridic - a Opozitiei.
Premierului parea ca i s-a luat o greutate de pe sufletul sau decimat de atatea si atatea probleme colaterale. In sfarsit, dreapta soselei politice este libera! Pe ea poate sa ruleze in voie PDL-ul prezidential, urmat la o distanta respectuoasa de UDMR-ul popular, care tocmai si-a facut plinul de la pompa "educatiei". De acum nu se vor mai impiedica de vehiculul nabadaios al PNL-ului, care calca linia continua si face depasiri neregulamentare. Dreapta-i dreapta si stanga e stanga: pe partea cealalta se vor incurca unii pe altii social-democratii cu liberalii si conservatorii. Treaba lor!
De fapt, cine-l citeste mai bine pe premier a sesizat o rabufnire de naduf, nu o usurare. Pactul opozitiei pune capat iluziei ca liberalii ar mai putea fi atrasi intr-o combinatie care sa asigure ramanerea PDL-ului la guvernare pe termen lung. Ungurii sunt un aliat parsiv, cer prea mult si adesea uita ca au primit. Actuala constructie care-l tine in viata pe Boc cu punga transfuziei de voturi mereu la indemana este extrem de vulnerabila la seisme. UNPR-ul lui Oprea, asa cum s-a facut, se poate desface oricand. Oastea de stransura a generalului nici macat nu vorbeste aceeasi limba. Unicul aliat natural - chiar mai autentic decat ...PDL - erau liberalii.
Autorul de basme politice Sebastian Lazaroiu incearca si el sa o dreaga din condei: vezi bine, Fat-Frumos fiul Iepei (Ponta) impreuna cu Verde- Imparat (Antonescu) si cu Spanul (Voiculescu) n-ar aduna, la alegeri, mai mult de 40%, ceea ce nu le-ar fi de folos nici daca ar reusi sa-i atraga pe unguri! Asta inseamna ca in aritmetica lui Lazaroiu, PDL-ul care abia-si mai taraste cizmele, ar lua, nu se stie de unde, aproape jumatate din voturile natiunii recunoscatoare pentru rezultatele inteleptei guvernarii traiano - emiliane. Or sondajele spun cu totul altceva: ele vorbesc doar de vreo 18 % care ar mai fi ramas in traista portocalie! Cum se vor inmulti acestea de aproape de trei ori pana la un eventual soroc anticipat, doar Sebastian stie.
Dincolo de aceste calcule, un lucru ramane valabil: ca un astfel de acord, ca cel pe care-l pune in practica Opozitia, este unicul instrument care ar putea duce la inlocuirea actualei puteri. Desi nu cred ca PNL-ul devine prin asta "de stanga", cred ca in conditiile unui melanj ideologic se pot gasi principiile sanatoase ale unei guvernari responsabile care sa incerce macar sa scoata tara din marasmul in care au cufundat-o "omul prezidential" Basescu si gasca lui hrapareata.'