Senatorul Mihai Fifor, liderul Grupului PSD din Senatul Romaniei si Presedinte al Consiliului National PSD, a sustinut o declaratie politica, intitulata: Senatorii PSD si ALDE au facut astazi o reparatie morala si legislativa pentru batranii nostri, in pofida opozitiei clare a PNL. Votul nostru vine sa imblanzeasca, pe cat posibil, viata celor care ne-au crescut.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Plenul Senatului a adoptat, cu 66 de voturi pentru, 18 de voturi impotriva si 5 abtineri propunerea legislativa prin care se elimina impozitul pe venit de 16%, datorat pentru pensiile mai mari de 1.050 de lei.
Votul celor 66 de senatori inseamna, in primul rand, o reparatie morala, dar si legislativa pentru batranii nostri. Initiativa legislativa, care apartine senatorilor PSD si ALDE, este anume gandita pentru cei care ne-au crescut si ne-au indrumat pasii in viata, astfel incat nicio pensie nu va mai fi supusa taxarii. Nu ne putem bate joc, de trecutul nostru si de bunicii nostri.
Dupa ani grei de munca, batranii nostri merita tot respectul, sprijinul nostru si o batranete mai usoara, fara un impozit pe venit! In ciuda opozitiei inversunate, venita din partea PNL, legea a trecut de votul Senatului.
Propunerea legislativa abroga articolelor potrivit carora cota de impozit este de 16% si se aplica asupra venitului impozitabil corespunzator fiecarei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din pensii, de asemenea se refera si la articolul legat de stabilirea venitului impozitabil lunar din pensii, precum si a articolului care reglementeaza retinerea impozitului din venitul din pensii.
De asemenea, este eliminat si articolul potrivit caruia deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care un venit lunar brut de pana la 1.500 lei.
Senatul a fost prima Camera sesizata in aceasta problema. Iar Social democratii au votat cu totii aceasta initiativa legislativa. Sunt optimist ca si deputatii, care au ultimul cuvant legat de veniturile pensionarilor, vor acorda, si ei, un sprijin varstnicilor din Romania.