Cotidianul.ro: Elena Udrea spune lucruri trasnite
Coincidenta, sau nu, CNC al PDL s-a desfasurat in paralel cu Congresele PNL. Sambata a luat cuvantul si Elena Udrea, cea care se vrea sa fie inscaunata numarul 1 in partid. Scriptic, pentru ca practic, fotoliul de orchestra este de mult ocupat de... ghici ghicitoarea mea, cine?
Discursul Elenei Udrea a fost unul de-a dreptul istoric. Cei care l-au audiat au "aflat" printre alte ca a Romania a treversat in 2010 si 2011 o stare de razboi. De unde aceasta concluzie? Din urmatoarea formulare: "Guvernul Boc a guvernat in cea mai grea perioada prin care a trecut Romania in ultimii 80 de ani". Sa facem o socoteala simpla: scadem din 2010, sa zicem, 80 de ani si ajungem prin 1930. Cand a trecut Romania printr-o perioada extrem de grea. Evident, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si chiar inainte, daca tinem cont de faptul ca in 1940 s-au pierdut provincii importante din teritoriul national. Si dupa razboi, cand au venit tancurile Armatei Rosii "eliberatoare". Ce poate fi mai rau pentru o tara decat pierderea de teritorii si o stare de razboi in care nu faci parte din tabara invingatorului? Logic, tot trecerea printr-o stare de razboi. Civil, contra unui alt stat sau unul mondial. Asta ar intelege un neofit, daca s-ar lua dupa afirmatiile facute de Elena Udrea.
Pentru cine stie insa ca fosta ministresa spune lucruri trasnite, povestea cu razboiul cade. Si pentru ca tot vorbim de lucrurile trasnite pe care le-a spus Elena Udrea, sa mai consemnam o zicere: "USL nu are sustinere populara. A fost votat doar de 4 milioane si ceva de oameni. Lumea nu a mai iesit la vot. Au fost doar 42%. Trebuie sa-i aducem inapoi la noi pe cei care nu au iesit la vot".
Aici, pe langa ca spune o noua trasnaie, Elena Udrea da dovada ca sta prost si cu aritmetica. Pai haideti sa socotim. In 2008, cand PDL a "castigat" parlamentarele pentru ca a avut 3 mandate in plus fata de PSD, prezenta la urne de fost de 39%. Deci cu 3% mai putin decat in decembrie 2012. Deci, printre cei care au stat acasa nu se regasesc votanti ai PDL. Si de unde nu este, nu ai de unde sa iei. Da, in decembrie avenit mai putin popor la urne decat la referendumul din 29 iulie. Sigur insa, nici printre cei care au venit in plus la referendum nu au fost votanti ai PDL. Ci votanti anti-Basescu. Iar daca acestia ar fi venit si la parlamentare, dezastrul pentru PDL ar fi fost si mai mare. Totusi, noi vrem sa o ajutam pe Elena Udrea. Voturile - o mare parte - pierdute de PDL se regasesc la PPDD, si o mica parte la USL. Iar doua treimi din cei care au venit in plus fata de parlamentarele din 2008, au votat USL si o treime, PPDD.
Iar pana sa se intrebe cata sustinere populara au sau nu au cei din USL, Elena Udrea trebuie sa constate ca in 2008 sustinerea populara pentru PDL a fost mica pentru un castigator de alegeri, iar acum a fost foarte, foarte mica.
A uitat ca PDL a boicotat referendumul
O alta mare trasnaie marca "Udrea": "Referendumul trebuia sa ne ajute sa crestem (!!! - subl.aut). Referendumul a pus PDL in pozitia de singur partid european din Romania (?? - subl.aut.). Am avut o ocazie extraordinara sa vorbim ca partid, sigur, prin cei care au fost pe scena, prin cei care nu au fost pe scena, prin toti cei de aici din sala, prin toti de acasa, despre faptul ca respectam, principii, credem in statul de drept, credem in independenta justitiei. (...) A fost o sansa extraordinara pentru PDL de a creste". O astfel de declaratie pare ca este data de cineva, care nu s-a aflat nu in Romania, nici macar in Europa in perioada campaniei pentru referendum. Cum sa creasca PDL daca a boicotat referendumul? Cum sa creasca PDL cand in campanie s-au aflat doar cei din afara partidului plus TRU - mai mult pe post de figaro, si Monica Macovei cu texte si reclamatii ce frizau penibilul? Cum sa creasca PDL cand oamenii apropiati partidului vorbeau de lovituri de stat inexistente, de povesti privind iminenta unui razboi civilt si alte averatii? Si, in final, cum sa creasca PDL cand a facut zid in fata unui Traian Basescu detestat de o uriasa masa populara?