Senatorii coalitiei guvernamentale nu au reusit nici ieri sa asigure cvorumul de sedinta necesar adoptarii legilor organice de pe ordinea de zi, chiulind masiv de la lucrari. Secretarul de stat din Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a facut un apel la parlamentari de a acorda prioritate legilor UE, acestia votand doar 4 din 40 de astfel de reglementari.
"Pentru absente la cinci sedinte consecutive sau trei absente la comisii, se taie pe ziua respectiva indemnizatia si diurna conform Legii Statutului parlamentarului", promitea presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cu putin timp in urma. Cu toate acestea, sedinta Senatului a fost suspendata iar din lipsa de cvorum.
Desi sedinta a inceput cu o intarziere de circa o ora fata de cea anuntata initial, liderii Coalitiei nu au reusit sa-i motiveze pe senatori sa vina, cu toate ca pe ordinea de zi erau mai multe legi organice, printre care si proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 46/2006 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. "Ne aflam in fata unui proiect de lege organica si de capacitatea noastra de a ne mobiliza la vot depinde daca anul viitor pensionarii vor avea o pensie ceva mai mare", le-a spus colegilor senatori presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu. "Avem iarasi o problema cu cvorumul. Suntem 56 de senatori in sala", a continuat liberalul.

Ministrii si euroobservatorii, vinovati

La iesirea din sala de sedinta, liderul grupului Aliantei, senatorul Puiu Hasotti, si-a exprimat "dezamagirea" fata de lipsa de interes a colegilor senatori cu privire la proiectele Guvernului, mai ales ca, in urma cu numai o saptamana, premierul Tariceanu venise special in Senat pentru a-si motiva colegii liberali la vot.
Principalii "vinovati" de situatia creata sunt, in opinia lui Hasotti, euroobservatorii, care nu vin in zilele de joi la Senat, desi sunt instiintati din vreme ca se da vot final pe anumite legi. De asemenea, nici ministrii nu au scapat de criticile lui Hasotti, principalii vizati fiind Codrut ßeres (PC), Vasile Blaga (PD) si Radu Berceanu (PD).

Abilitate la mai multe maini

Absenta masiva a parlamentarilor a provocat si votul "la mai multe maini".
Spre amuzamentul presei, dar si al senatorilor, cea care a votat pentru mai multi colegi la propunerea legislativa privind interventiile active in atmosfera este Liliana Tomoioaga (PSD), care il inlocuieste pe George Maior de numai o saptamana. "A invatat foarte repede procedurile parlamentare", isi spuneau senatorii, amuzati de "abilitatea" celei care l-a inlocuit pe Maior in grupul senatorial al PSD.

Apel pentru votarea legilor integrarii

Secretarul de stat din Departamenatul pentru Relatia cu Parlamentul, Cristina Pocora, a lansat ieri un apel catre parlamentarii Coalitiei si ai Opozitiei pentru a acorda prioritate si a sustine legile UE, aratand ca Senatul si Camera Deputatilor au adoptat doar 4 din totalul celor 40 de legi. In prezent se afla in procedura parlamentara 36 de proiecte de lege prioritare pentru integrare, dintre care 21 de acte normative la Camera Deputatilor si 15 proiecte la Senat. De la inceputul sesiunii parlamentare au fost finalizate, fiind adoptate de Senat si Camera Deputatilor, un numar de 4 proiecte de lege, a aratat sursa citata. (A.M.)