Cristian Parvulescu, liderul Asociatiei ProDemocratia, a afirmat marti, intr-o conferinta de presa, ca se asteapta la "o surpriza" din partea Curtii Constitutionale (CC) in decizia privind ordonanta care modifica legea alegerilor, apreciind ca nici partidele nu par sa vrea alegeri in 30 noiembrie. "Asupra alegerilor din aceasta toamna planeaza niste incertitudini fara precedent. Nu vad o campanie electorala ca in alti ani. Nu sunt convins de dorinta partidelor de a avea alegeri pe 30 noiembrie", a spus Parvulescu. In opinia sa, alegerile nu vor mai putea avea loc in 30 noiembrie in cazul in care CC va decide ca actul normativ nu este constitutional.
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a trimis dosarul in care PRM a cerut anularea Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale la Curtea Constitutionala, dupa ce, in 28 octombrie, a admis cererea PRM de sesizare a Curtii Constitutionale, pentru a verifica legalitatea unor texte de lege din Ordonantele de Guvern 66 si 97 din 2008, insa a respins solicitarea de suspendare a HG 802/2008.
In cursul zilei de luni a fost inregistrata la Curtea Constitutionala sesizarea CAB.
Marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins contestatia Partidului Romania Mare de suspendare a Hotararii de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerile parlamentare, decizia instantei supreme fiind irevocabila.
Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a explicat luni seara de ce nu va acceota decat numirea, dupa alegeri, a unui prim-ministru in care sa aiba deplina sa incredere si ca se va lupta, cu ajutorul Curtii Constitutioanale, cu Parlamentul in eventualitatea in care acesta din urma va incerca sa-l suspende (din nou) din functie.