Primarii vor fi mai disciplinati, dar si mai putin loiali formatiunilor pe listele carora au fost alesi.
Legea migratiei politice intra de astazi in vigoare. Parlamentarii se mandresc ca in sfarsit au pus capat traseismului politic. Reprezentantii societatii civile spun insa ca aceasta lege va aduce mai mult rau decat bine in viata politica. Alesii locali s-au grabit sa nu piarda "ultimul val de migratie", iar in ultimele zile s-au inregistrat dezertari cat pentru un intreg mandat.
Contestata de societatea civila si retrimisa in parlament de seful statului, in final, legea a fost promulgata in forma dorita de partidele politice.
Principalele puncte criticate sunt legate de faptul ca de acum inainte, alesii locali ajung la mana sefilor de partid, desi au fost alesi de cetateni.
Potrivit noilor prevederi, primarii isi pot pierde statutul de ales numai prin demisie din partidul pe listele caruia au fost alesi.
In cazul consilierilor locali sau judeteni, legea este mult mai vaga. Acestia pierd automat functia in care au fost alesi de cetateni, in cazul in care sunt demisi de partidul pe listele caruia au fost alesi.
O lege periculoasa
Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia, considera ca legea migratiei nu aduce nici un fel de beneficiu democratiei romanesti.
"Este o lege periculoasa, cu un continut antidemocratic", a declarat Parvulescu. El a explicat ca practic se schimba raportul de forte. Reprezentantii partidelor politice vor avea putere exacerbata la nivel local, in detrimentul cetatenilor care au votat consilierii respectivi.
In plus, reprezentantul ProDemocratia considera ca prin includerea in lege a prevederii potrivit careia consilierii locali isi pot pierde functia daca sunt exclusi din partid, "s-a deschis calea sclaviei de partid". "Alesii locali au mai putine drepturi decat oamenii simpli", a adaugat Parvulescu. In opinia sa, de vina nu sunt migratorii, ci partidele politice, pentru ca nimeni nu ar trebui sa oblige o persoana sa ramana membru al unui partid care si-a schimbat doctrina de cateva ori in ultimii ani.
Legea nu are efect pentru primari
Directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, atrage atentia ca aplicarea legii va avea si efecte negative. In conditiile in care pierderea calitatii de membru de partid aduce automat pierderea functiei de consilier, Adrian Moraru apreciaza ca de acum inainte consilierii locali vor fi legati de partid.
"Unul dintre efectele aplicarii legii va fi acela ca nici un consilier nu va mai vota altfel decat partidul din care face parte. In caz contrar, vor risca sa fie demisi si inlocuiti cu alte persoane fidele liniei promovate de formatiunea politica respectiva", explica Adrian Moraru. In privinta primarilor insa, reprezentantul IPP apreciaza ca "efectele legii sunt zero". El a explicat ca in acest caz, migratia va continua linistita, chiar daca nu va fi una formala.
Mai exact, un primar ales pe listele PNL, de exemplu, va putea fi vazut zi de zi in sediul PD si va putea promova proiectele acestei formatiuni, fara nici o problema.
Liber la procese
Ministerul Administratiei si Internelor a trimis prefecturilor o nota prin care sugereaza o interpretare a Legii statutului alesilor locali. Potrivit secretarului de stat din MAI, Mircea Nicu Toader, nota este necesara pentru clarificarea contradictiilor legislative care apar in lege. Se doreste astfel evitarea unor procese pe care alesii locali demisi din functii in urma migratiei politice le-ar putea intenta administratiilor locale.
Mircea Toader a recunoscut, pentru NewsIn, ca nota MAI "nu are nici o valoare juridica". El a precizat ca "MAI nu va elabora o ordonanta de urgenta sau norme metodologice care sa clarifice aspectele contradictorii ale legii", rezolvarea conflictelor ramanand la latitudinea instantelor judecatoresti.