Accesati credite! Acesta a fost indemnul primit ieri de primarii doljeni care doresc dezvoltarea comunelor si realizarea investitiilor intr-un timp scurt. Acestia au fost sfatuiti sa nu mai astepte bani de la judet pentru drumuri, sedii de primarii sau alimentari cu apa si sa imprumute la banca.
Contractarea de credite pentru a realiza obiectivele de pe lista de investitii a comunelor a fost, se pare, ultima din sirul de preocupari ale primarilor doljeni in ultimii ani. Asa se face ca, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Consiliului Judetean Dolj in luna iulie a acestui an, doar trei primarii doljene aveau angajat un credit: Craiova, Calafat si Bechet. Alta institutie administrativa din judet, Primaria Dragotesti, tocmai terminase de achitat creditul contractat. Aceasta situatie a determinat autoritatile sa le atraga atentia primarilor ca imprumutul la banca este o sursa de finantare rapida si eficienta pentru a asigura continuarea unor investitii sau demararea altora noi. Constantin Dascalu, vicepresedintele pe probleme economice din cadrul CJ Dolj, a declarat ca cel putin 20-30 de primarii s-au interesat pana acum de conditiile de contractare a unui credit. "Primarii spun ca nu apeleaza la credite pentru ca nu vor sa indatoreze comunitatea. In general, in judetul Dolj nu s-a apelat la credite din doua motive: din cauza dobanzilor mari la credite existente in trecut si din cauza reticentei comunitatii. Acum insa conditiile de creditare s-au imbunatatit, dobanzile au scazut, iar garantia se poate face cu bugetul comunei si nu mai trebuie sa garanteze cu terenuri, cum era in trecut", a spus Constantin Dascalu. Vicele Dascalu recunoaste ca mentalitatea edililor-sefi din comune a fost impartasita pana nu demult si de autoritatile aflate la carma judetului, motiv pentru care nici Consiliul Judetean Dolj nu a contractat pana acum vreun credit. Din calculele autoritatilor insa, institutia s-ar putea indatora cu vreo 450 de miliarde de lei vechi pentru o perioada de cinci ani si ar putea ajunge la un credit de 1.000 de miliarde in cazul in care creditul ar fi contractat pe o perioada mai mare, de 10-20 de ani. Potrivit vicelui Dascalu, CJ Dolj are in vedere contractarea unui credit imediat dupa constructia bugetului judetean din acest an.
Banii CJ, folositi pentru indeplinirea promisiunilor din campanie
Autoritatile sunt de parere ca gospodarii-sefi din Dolj ar trebui sa aiba mai multa grija cu gestionarea banului public pentru a nu ajunge in situatia de a cere bani pentru cheltuieli curente. "Sunt primari care folosesc banii primiti de la CJ pentru a indeplini promisiuni din campania electorala, cum ar fi pietruirea unui drum sau repararea gardului de la biserica, dupa care raman fara bani pentru cheltuielile curente ale primariei si vin sa ceara la noi. Trebuie sa inteleaga ca nu le putem da acesti bani pentru ca ei trebuia prevazuti in buget inca de la inceputul anului. Banii din credite trebuie folositi doar pentru investitii, nu pentru activitatea din cadrul primariei", a spus Constantin Dascalu. Primarii isi explica insa reticenta fata de banii bancilor prin faptul ca au alte datorii, pe care trebuie sa le suporte tot comunitatea. Adam Atanasie, primarul comunei Goiesti, a declarat ca a obtinut un proiect realizat prin fonduri europene in valoare de un milion de euro si trebuie sa astepte un timp pentru a putea angaja un nou credit. "Am semnat recent un contract pentru un proiect SAPARD si avem cheltuieli neeligibile in valoare de sapte miliarde de lei vechi asa ca nu am mai putut contracta creditul pana nu avem garantii din partea consiliului judetean ca aceste cheltuieli vor fi asigurate de la bugetul de stat. Vrem sa luam un credit pe doi-trei ani de peste 100.000 de euro pentru renovarea sediului primariei. Oricum, de indata ce primim garantiile pentru plata sumei neeligibile, vom apela la o firma de consultanta pentru intocmirea documentatiei pentru angajarea creditului", a spus Adam Atanasie.
Contabilii din primarii se tem de credite
Daca unii se tem de indatorarea peste puterile bugetului local, alti primari reclama teama contabililor din primarii. Valentin Mitrica, primarul comunei Giurgita, a precizat ca pentru intocmirea documentatiei pentru credit a apelat la serviciile unei firme de consultanta care va intocmi actele necesare si va contacta bancile. "Am mai discutat si cu alti primari despre acest subiect si parerea e generala: contabililor din primarii le e frica si sunt reticenti la contractarea unui credit pentru ca e un volum foarte mare de munca, iar o parte dintre ei nici nu au studii superioare. Dorim insa sa contractam un credit pentru ca avem nevoie de o masina de transport la primarie in valoare de trei miliarde. Am luat legatura cu o firma de consultanta din Bucuresti care ne va ajuta sa luam aceasta suma si vom vedea ce raspuns vom primi din partea bancilor", a declarat Valentin Mitrica.