Noua formula, conform careia sumele de echilibrare a bugetelor locale sunt repartizate de Consiliul Judetului, nu este deloc pe placul democrat-liberalilor, care sunt hotarati sa mearga chiar in instanta, daca la sedinta de CJ de la sfarsitul lunii nu se iau masuri de impartire corecta a banilor intre localitatile judetului.

Nervi democrat-liberali

In cursul zilei de ieri presedintele filialei Judetene a Partidului Democrat Liberal, Mircea Nicu Toader, impreuna cu primarul de la Beresti-Meria, Sfarlea Adrian Vasile, si consilierul judetean David Craiu au expus exact grila de impartire a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale si au aratat ca, de fapt, noua formula face diferente enorme in ceea ce priveste banii programati pentru acordare si adevaratele sume propuse pentru echilibrare.

Asa cum preciza Mircea Toader, dupa vechea formula, cea folosita anul trecut, consiliile locale galatene trebuia sa primeasca sume cu mult mai mari decat cele prevazute dupa noua regula a CJ. Astfel, ca un exemplu, Primaria Beresti-Meria va primi, conform calculelor CJ, circa 220.000 de lei, in conditiile in care, dupa formula folosita anul trecut, aceeasi localitatea ar fi primit 1,36 milioane, toate acestea in conditiile in care pentru municipiile Galati si Tecuci trebuiau repartizate 1,455, respectiv 3,501 milioane de lei, iar dupa noua formula suma repartizata in ambele cazuri pentru echilibarea bugetelor este zero.

Mircea Toader a precizat ca vrea sa stie unde s-au dus toate aceste diferente impresionante si ce a facut seful CJ cu ele, desi banuieste ca le-a folosit pentru a completa golurile pe care le avea catre societatile aflate in subordinea Consiliului Judetului.

Sedinta arzatoare

Intalnirea de la sfarsitul lunii a Consiliului Judetului se anunta fierbinte pentru ca democrat-liberalii vor contesta fiecare particica a grilei de repartizarea a fondurilor de echilibrare. a€žDaca in fondurile de echilibrare exista o formula care impartea banii catre toate comunele, aceasta impartire a fondurilor de echilibare a ramas la mana Consiliului Judetului, mai bine zis a presedintelui, iar noi, la sedinta de CJ care a fost pusa inadins la sfarsitul lunii, ca sa-i intarzie pe primari sa-si desfasoare activitatea in bune conditii, vom lua masuri ca bugetele sa fie repartizate asa cum trebuie, iar, daca nu, vom merge chiar pe atacarea acestor decizii in instanta", a spus Toader.

Totodata consilierul judetean David Craiu spune ca mapele consilierilor judeteni nu au fost completate cu aceasta noua grila de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor tocmai pentru a se trece in viteza peste lege.