Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics articolul "Eba se pregateste pentru intrarea in Guvern? ", pe care il puteti citi in continuare.
'Elena Basescu, alias Eba, fiica presedintelui Traian Basescu, este in continua ascensiune si da semne clare ca se pregateste pentru o cariera politica la un nivel si mai inalt, in ciuda tabloidelor care insinuau, peste vara, ca EBA ar vrea sa abandoneze politica de dragul maritisului cu Syda. Mai precis, mezina familiei Basescu pare sa fie interesata, in viitorul apropiat, de o cariera guvernamentala.
Concret, Elena Basescu a urmat, cu maxima discretie, si a absolvit recent, in cursul acestui an, o forma de invatamant cu totul speciala, e vorba de cursul pentru Inalti Demnitari de la Colegiul National de Aparare, rezervat, in general, ministrilor, secretarilor de stat, prefectilor ori ambasadorilor. Acest curs a fost creat pentru a fi urmat, in principiu, de persoane aflate la varsta maturitatii, dat fiind ca, la acelasi colegiu, exista un alt curs, numit introductiv, destinat tinerilor pana la 35 de ani si pe care EBA l-a absolvit deja, acum un an si mai bine. Interesant de amintit, in momentul crearii cursului pentru inalti demnitari, explicatia mai mult sau mai putin oficiala a fost aceea ca, in cadrul Colegiului, demnitarii de rang inalt nu concepeau sa studieze cot la cot cu "pustimea" politicii, astfel ca s-au luat masuri pentru protejarea orgoliilor lor. Iata, insa, ca fiica presedintelui nu a deranjat orgoliile nimanui, prin inscrierea la cursul respectiv. Cel care conducea Colegiul in momentul infiintarii cursului, Iulian Fota, este in prezent angajatul tatalui Elenei, la Cotroceni.
De ce a sarit Elena de la cursul pentru "pustani" direct la cel pentru inalti demnitari, sarind peste cursul mediu, numit si principal, e un mister, mai ales ca fiica presedintelui nici nu a facut valuri pe marginea noului sau curs, pe care l-a introdus discret, doar in CV-ul oficial de la Bruxelles. Reamintim ca la precedentul curs a iesit un scandal de proportii, dupa ce fiica presedintelui declara, in martie 2009, presei, ca este cursanta la Colegiu, dar promotia sa absolvise inca din februarie. Explicatia nu poate fi, credem noi, decat faptul ca Elenei Basescu i se pregateste un rol important, in viitorul foarte apropiat.
Mai trebuie spus, in incheiere, ca EBA are o pozitie cu totul privilegiata si in Parlamentul European, unde i se pun la dispozitie de catre colegii din PDL timpii de declaratii rezervati, in general, intregului grup. Cat despre temele abordate in declaratiile respective de catre tanara - care, in tara, dadea semne ca nu stapaneste prea grozav nici limba materna - acestea vizeaza domenii de prim rang, precum situatia din Afganistan ori Transnistria, securitatea energetica a Europei, relatiile NATO-Rusia samd. In cadrul grupurilor PSD si PNL de la Bruxelles exista, de mai multa vreme, suspiciunea ca unele dintre declaratiile Elenei nu sunt create de consilierii acestia de la PE, ci direct de Serviciul de Informatii Externe, unde problematica transnistreana sau afgana, spre exemplu, e mult mai bine stapanita.'