Sinistratii din Seciuri au primit cateva dusuri, pentru ca igiena zilnica a reprezentat o adevarata problema: unii dintre oameni nu si-au mai facut baie de mai bine de doua saptamani.
Trei module in care au fost instalate dusuri au fost aduse sambata in tabara sinistratilor din Seciuri. Incepand de ieri, cei peste 200 de oameni au putut sa-si faca baie, mai ales ca unii dintre ei nu mai vazusera apa calda de mai bine de doua saptamani. Potrivit primarului Cristinel Faitar, sinistratii au primit din partea Ministerului Administratiei si Internelor o cisterna in care este incalzita apa si trei module in care sunt dusurile. Tot de la acest minister a sosit si o echipa de sase persoane care se ocupa de dusuri si de apa calda din tabara sinistratilor din Seciuri. Primarul a mai spus ca intr-o ora se pot imbaia aproximativ 100 de persoane, dar sinistratii nu s-au invatat cu dusurile. Ieri, doar putin peste 70 de persoane si-au facut un dus cald.
Ajutorul cel mai bine primit
Satenii din Seciuri s-au bucurat foarte mult cand au auzit ca in tabara vor fi aduse cateva dusuri. "Mai incalzeam apa seara sa ne spalam picioarele, dar sa facem baie pe corp nu am prea apucat. Este foarte frig in modulele astea in care locuim si nu am vrut sa ne imbolnavim. Dusurile sunt cel mai bun ajutor, ne simtim ca si cand am sta intr-o casa", a declarat Iulia Peagu, una dintre sinistrate. "A fost foarte bine pentru ca nu imi mai facusem baie de cateva zile. Avem de toate, apa, sapun, este mai bine asa", a afirmat Ion Mutu, iesind de la unul dintre dusuri. In prezent, 28 de persoane stau in corturi, iar peste 190 locuiesc in modulele primite de la guvern. Igiena zilnica a fost una dintre problemele de care s-au lovit autoritatile, dar si sinistratii, inca de la inceput. "Nu aveau cum sa-si faca baie, vremea e capricioasa, au fost mereu ocupati sa-si mai salveze din lucruri, nu era posibil sa-si mai faca si baie. Dar acum, cu dusurile, lucrurile se vor schimba", a spus Cristinel Faitar, primarul comunei Rosia de Amaradia.
Minerii i-au ajutat pe sinistrati
Angajatii Intreprinderii Miniere Berbesti si-au donat hrana calda sinistratilor din Seciuri. Pentru ca nu au avut cum sa aduca in tabara mancare gata preparata, minerii au cumparat cateva sute de conserve pe care le-au oferit sinistratilor. Multi angajati ai SNLO i-au ajutat pe oameni sa-si salveze o parte din bunuri.
"Minerii ne-au ajutat, au donat mancare sinistratilor si au fost mereu prezenti in tabara pentru a-i ajuta pe oameni sa-si care ce au mai gasit printre daramaturi", a declarat Liviu Cotosman, viceprimarul comunei Rosia de Amaradia. Zeci de angajati ai unei societati prestatoare de servicii pentru minerit au participat la renovarea cantinei unde de astazi sinistratii isi vor pregati hrana calda. "Exista cateva persoane care si-au amenajat o bucatarie si in module, au mai avut un aragaz, o butelie, dar majoritatea nu au mai mancat de mult hrana calda", a mai spus Liviu Cotosman.a