Parlamentarii spun ca este o decizie inteleapta.
Claudiu Saftoiu a inaintat parlamentului demisia din functia de director al Serviciului de Informatii Externe (SIE). Anuntul a fost facut ieri, prin intermediul unui comunicat de presa. Insa nu este precizat nici un motiv pentru care seful SIE a recurs la acest gest. Conform sursei citate, "presedintele Traian Basescu, in calitate de presedinte al CSAT, a fost informat asupra acesteia".
Eroare sau informatie clasificata
Demisia survine pe fondul declaratiilor pe care Claudiu Saftoiu le-a facut, saptamana trecuta, in cadrul Comisiei parlamentare de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu. Potrivit stenogramei sedintei respective, Saftoiu sustine ca interceptarile convorbirilor facute de SIE sunt pe baza de mandat de la procurorul general si ca Serviciul dispune de aparatura de interceptare. Potrivit legii, doar SRI poate face aceste interceptari, iar mandatul este dat de catre un judecator desemnat de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Saftoiu confirma astfel ca SIE asculta ilegal telefoane. Ulterior, el a trimis parlamentului o scrisoare, in care a spus ca declaratiile sale au fost eronate. Dan Voiculescu a trimis, saptamana trecuta, doua scrisori conducerii Camerei Deputatilor in care sesizeaza faptul ca, in urma audierii sefului SIE, ar rezulta ca este posibil ca Serviciul sa fi interceptat nelegal telefoanele.
O noua comisie de ancheta
Pe baza acestor afirmatii, Birourile Permanente ale celor doua Camere au decis ieri infiintarea unei Comisii parlamentare de ancheta in legatura cu posibilitatea interceptarii nelegale a telefoanelor de catre SIE. "Fara rezerve, membrii Birourilor au considerat ca este o situatie speciala care necesita o comisie speciala de ancheta", a precizat secretarul Camerei, Ioan Muntean. El a spus ca saptamana viitoare liderii grupurilor parlamentare vor decide si componenta comisiei. Potrivit lui Munteanu, chiar daca directorul SIE si-a dat demisia, SIE are directori adjuncti care sa raspunda de activitatea Serviciului.
"Un gest minimal"
Dintre partidele parlamentare, doar PD parea ieri ca regreta demisia sefului SIE. Reactia celorlalte formatiuni politice, care au salutat gestul lui Saftoiu, era de asteptat. In momentul in care Traian Basescu si-a nominalizat consilierul prezidential pe probleme politice in fruntea unui serviciu de informatii, liderii politici au criticat la unison aceasta propunere. Claudiu Saftoiu a fost validat insa de catre parlament cu 294 optiuni "pentru" si 114 "contra", dupa ce PSD i-a acordat voturile, in schimbul sustinerii lui George Maior in fruntea SRI.
"Fata de gravele incalcari ale drepturilor omului pe care SIE le-a facut si pe care domnul Claudiu Saftoiu le-a recunoscut, demisia sa este un gest minimal. Cred ca domnul Saftoiu ar trebui sa se retraga intr-o pestera si sa nu mai auzim de el vreo zece ani", a declarat ieri liderul PNL, Puiu Hasotti. "Banuiesc ca a zis adevarul si cred ca pe aici trebuie caudata motivatia demisiei domnului Saftoiu", a spus liderul UDMR, Kelemen Hunor. In opinia sa, Saftoiu a fost ales in functia de director al SIE "pe baza clientelismului politic, si nu a competentei".
"La conducerea SIE trebuie pus un profesionist, nu o unealta sau un amator... Demisia lui Saftoiu confirma constructia unui stat politienesc sub obladuirea presedintelui", a spus vicele PSD, Liviu Dragnea.
PRM considera ca demisia lui Claudiu Saftoiu din functia de director al SIE este "singurul act intr-adevar profesional pe care l-a facut acesta", a apreciat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas.
In schimb, liderul PD, Emil Boc, a declarat ca Saftoiu a luat o decizie responsabila.