Biroului Executiv Central al PSD a validat mai multe propuneri de modificare a statului partidului, care - in variantele adoptate - impaca si tinerii, si batranii, si aripa radicala, si pe cea conservatoare. Totul se va transa insa la Congresul PSD din aprilie.
Formula de conducere a PSD cea mai agreata este cea cu presedinte, presedinte executiv si secretar general, alesi prin vot secret de catre Congres. Tot prin vot secret vor putea fi alesi si vicepresedintii, dar in doua variante - fie de congres, fie de consiliul national.
Votul secret, adica pe buletine de vot, pare sa fie formula care va fi adoptata pentru alegerea tuturor functiilor de conducere, atat la nivel local, cat si la nivel central. Ceea ce, in viziunea pesedistilor, ar determina o competitie pentru ocuparea functiilor, daca nu se va incetateni votul secret pentru o singura candidatura, cum se va intampla la Congres pentru functia de presedinte.

Portita pentru tineri

Proiectul de modificare a statutului adoptat de BExC prevede instituirea criteriului vechimii in partid pentru a putea candida la diverse functii, avand in vedere, intre altele, eliminarea traseismului politic, demonstrarea experientei in munca politica si “dovedirea loialitatii fata de PSD“.
O varianta prevede trei ani de vechime pentru candidatura la nivel national, doi ani pentru nivelul judetean, un an pentru oras si municipiu si sase luni pentru comuna. A doua varianta propune patru ani vechime la nivel national, trei ani pentru judet, doi ani pentru oras si municipiu, un an pentru comuna. A treia varianta: patru ani - pentru nivel national, doi ani - pentru judet, un an - pentru oras si municipiu, un an - pentru comuna.
De asemenea, la insistentele lui Victor Ponta, mandatat de tineretul pesedist, se propune ca pentru membrii organizatiilor de tineret limitele de vechime sa se reduca la jumatate.
O alta propunere de modificare a Statutului PSD stipuleaza ca mandatul tuturor organelor de conducere alese ale PSD sa fie de doi ani.
Proiectul mai prevede generalizarea alegerilor preliminare in PSD ca unica modalitate de desemnare a candidatilor in alegerile parlamentare si locale. De asemenea, se propune ca pentru functia de presedinte al PSD, incepand cu 2007, alegerea candidatului partidului sa se faca prin referendum la care sa participe toti membrii PSD, validarea urmand sa se realizeze de catre Congres.