Jurnalul National publica articolul "Azi Tara Te slaveste-n versuri, Femeie Eroina. Cadrele de nadejde aduc un omagiu Primei Elene", pe care il puteti citi in continuare.
Elena Udrea nu a ajuns savant de renume mondial, dar este doctorand in stiinte militare, absolvent al Colegiului Superior de Aparare, si lector universitar al Universitatii Dimitrie Cantemir. "Uitandu-ma la ea, nu ma pot abtine si trebuie sa spun ca poate fi un veritabil Kill Bill al politicii romanesti", zicea Raluca Turcan.
Obiceiul proslavirii mai-marilor vremii, cum s-a intamplat recent cu Elena Udrea la PDL Bucuresti, romanii l-au avut de pe vremea fanariotilor. Dimensiunea cultului lui Ceausescu a atins, in secolul al XX-lea, apogeul lingusirii si duplicitatii. Culmea-culmilor a fost asocierea soatei Tovarasului la omagiile si elogiile desantate ce i se aduceau lui. Si cu cat lucrurile mergeau mai rau, cu atat mai din greu trudeau la glorificarea cuplului cadrele de nadejde ale partidului si aspirantii la pozitia de inalti activisti. In deceniul opt, Elena Ceausescu, "intaia fiica a Epocii de Aur" era "cantata" alaturi de "marele carmaci" Nicolae Ceausescu. Sa elogiezi "academiciana" cu patru clase la baza era "sarcina de lucru" pentru cei din lumea stiintei. Ion Ursu, membru supleant al Comitetului Politic Executiv (1974-1989), despre care se spunea ca redactase opera "Tovarasei", i se adresa astfel in 1989, cu ocazia lui "ianuarie aniversar": "Cu inimile pline de emotie si bucurie, cu cele mai alese sentimente de stima si pretuire, aducem un fierbinte omagiu tovarasei academician doctor inginer Elena Ceausescu, ilustru savant de renume mondial, militant de seama al partidului, prestigios om de stat al Romaniei socialiste".
Membrii cercului puterii comuniste, ce formau CPEx, adresau intotdeauna si scrisori "la comun", in numele institutiei. "Dorim sa va aducem - asemenea tuturor fiilor patriei - cel mai fierbinte omagiu si sa va exprimam cele mai profunde sentimente de stima, pretuire si recunostinta, de inalta cinstire pentru indelungata si eroica dumneavoastra activitate in randurile gloriosului nostru partid comunist, in lupta plina de abnegatie, desfasurata cu fermitate si spirit revolutionar in marile batalii de clasa, antifasciste si antirazboinice, pentru cauza celor multi, pentru binele si fericirea tarii, pentru victoria revolutiei si constructiei socialiste in patria noastra si inaltarea Romaniei pe culmi tot mai luminoase de progres si civilizatie", i se adresau tovarasii, in cor, cu ocazia aceluiasi eveniment.
In presa vremii, articolele omagiale "deschideau" intotdeauna ziarul. In prim-plan, tot truda stiintifica: "Nobila activitate a tovarasei Elena Ceausescu se constituie intr-o inalta pilda de imbinare a actiunii politice cu munca de cercetare stiintifica, sudate intr-un tot armonios, graitor pentru largul arc de preocupari, pentru marea capacitate de cuprindere a unei vaste problematici, pentru alesul spirit revolutionar umanist care prezideaza gandirea si actiunea sa", scria Scinteia la 7 ianuarie 1989.
Dar "tovarasa" era si femeie, nu numai om de stiinta. In aceasta "calitate" i se adresa an de an, cu fiecare ocazie festiva, organizatia de masa Consiliul National al Femeilor: "Femeile de pe intregul cuprins al patriei, sotii, mame, cele dintai educatoare ale copiilor, va adreseaza, si de aceasta data, din adancul inimilor, multumirile si recunostinta profunda pentru grija si preocuparea constanta acordate copiilor tarii, consolidarii familiei, cresterii si educarii tinerei generatii".
"Azi Tara-si poarta gandul pe aripi de lumina,/ Cum mugurii in ramuri dau codrilor tarie/ Si Te slaveste-n versuri, Femeie Eroina,/ Alaturi de-nteleptul Ctitor, intreaga Romanie", scria Maria Dragu, economist, Calarasi, dupa cum o prezinta volumul omagial publicat in ultimul an al regimului comunist. "Straluceste-n fruntea Tarii/ Langa cel mai brav Barbat/ Un simbol al inaltarii/ Spre noi culmi, neincetat!", scria Dinu Motroc (tehnician, Craiova).
De la Sibiu, Octavian Rusu, isi canta astfel "admiratia": "Calita-n focul bataliilor de clasa,/ Alaturi de Carmaciul Tarii noastre, drept,/
Intruchipeaza astazi faclia luminoasa/ Vointa comunista si gandul intelept". Activistul Ion Manzala, din Brasov, mai putin talentat, pare-se, la rima sau poate un adept al versificatiei albe, nu-i asa, moderna, i-a dedicat "primei Fiice" urmatoarele randuri: "Femeii-Erou, Nume-Simbol al Patriei Nemuritoare,/ Elena Ceausescu, Tovarasa destoinica de Lupta si de Viata/ A Marelui Erou, Tovarasa de Gand si Fapta, de-naltatoare nazuinti si de izbanda, impreuna cu toti fiii si fiicele patriei, ea insati, Gand si Fapta, la temelia Marilor Izbanzi". In fine, si muncitorii ii inchinau ode Elenei Ceausescu. "Credinta-n comunism, in pace, in stiinta,/ Eroul Roma-niei urmand neincetat,/ Aceasta Va e viata de nobila fiinta,/Si simbol sunteti astazi a tot ce e curat". Autor, un anume Ioan Ursan, din Cristian (jud. Brasov).
Cine sa creada insa pe-atunci, ca mult nu va trece si alta Elena va fi omagiata cu acelasi elan si interese de cadrele de nadejde ale partidului sau?!
Elena Udrea a plecat de jos si a ajuns mai sus decat visa: sa fie "cabinetul 2" in Romania. Drumul a fost desenat cu grija si cu multa atentie pentru imagine, pas cu pas. Nu a ajuns savant de renume mondial, dar este doctorand in stiinte militare, absolvent al Colegiului Superior de Aparare, si lector universitar al Universitatii Dimitrie Cantemir.
"Impliniri marete" au fost adaugate imaginii sale, dupa un model cunoscut din istoria recenta. Metroul din Drumul Taberei nu este inca nici la primul cancioc de mortar, dar poarta deja o placa pe care sta numele "Elena Udrea, ctitor". Santierele din tara, de la salile de sport, patinoarele si bazinele de inot sau de la cartierele ANL au fost legate tot de poza Elenei Udrea, care a avut grija sa declare ca "vrea sa-si ia cafeaua in fiecare dimineata pe alt santier".