Ministrul Ion Bazac a semnat ieri ordinul privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a Directiilor de Sanatate Publica. Testea vor fi transferate in subordinea consiliilor judetene. „Directiile de Sanatate vor fi structuri complet noi, cu atributii adaptate cerintelor actuale. În felul acesta, am pregatit deja premisele descentralizarii, pe care am de gand sa o realizez pana la sfarsitul acestui an. În noua structura, Directiile vor fi transferate consiliilor judetene. Vreau sa readuc seriozitatea si consecventa in sistemul de sanatate. Cat timp voi fi ministru, se vor elabora legi pe care nu va fi nevoie sa le modificam lunar“, a declarat ministrul sanatatii, Ion Bazac.
În noua formula se redefinesc responsabilitatile fiecarui departament, serviciu, birou si compartiment din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Toate aceste masuri vor fi corelate si cu trecerea spitalelor la autoritatile locale. Prin definirea noilor structuri, se va intari si rolul directiei de control a DSP. De asemenea, cresc responsabilitatile la nivel local ale DSP in ceea ce priveste revenirea, supravegherea si controlul bolilor transmisibile si netransmisibile. În plus, ordinul reglementeaza si implicarea DSP in monitorizarea starii de sanatate a populatiei.
„Este un proiect care continua procesul descentralizarii. Primul pas a fost facut in 1998, atunci cand s-au infiintat Casa Nationala si casele judetene de sanatate. Noi ne organizam in functie de nevoile si specificul fiecarui judet“, a spus directoarea DSP, Ramona Lesnic.
Claudia CHELU