Satui de toate promisiunile desarte ale guvernantilor, sinistratii din Rast vor sa mearga cu rata in Bucuresti si sa-si faca singuri dreptate. Cu toate ca aparent in Rast domneste o liniste specifica zilelor de vara, fiecare cuvant rostit de sinistrati este prevestitor de furtuni.
Cei peste 3.000 de sinistrati din Rast au fost lasati din nou cu ochii in soare de autoritatile de la Bucuresti. Cu toate ca ministrul Laszlo Borbely i-a promis saptamana trecuta primarului din Rast, Iulian Silisteanu, ca va veni ieri in comuna, ministrul nu si-a facut aparitia in tabara de sinistrati. In zadar l-au asteptat atat primarul, cat si oamenii de pe camp, care timp de cateva ore au stat cu ochii atintiti spre strada ca sa vada coloana oficiala si cu urechile ciulite ca sa auda daca vreun elicopter survoleaza zona. Ministrul nu a aparut, iar sinistratii au hotarat sa mearga ei la Bucuresti, la usa ministrului, pentru a-i spune pasurile. "Nu s-a tinut de promisiune si nu a venit. Inceputul saptamanii inseamna luni sau cel tarziu marti, dar miercuri e deja mijlocul saptamanii si o sa ma duc eu la ei. Atunci cand oamenii se revoltasera, eu i-am calmat si le-am promis ca vine Borbely, acum vor veni din nou la primarie, asa cum fac mereu. Eu ce sa le mai spun? Sambata s-au adunat toti aici si mi-au spus ca vor sa vina cu mine la Bucuresti, sa le inchiriez autobuze. Sunt disperati pentru ca se gandesc ca iarna ii va gasi tot in corturi. Le-am spus sa stea cuminti si sa nu ma bage in bucluc ca atunci nu mai are cine sa ii ajute", a explicat primarul.
Daca ministrul nu vine in Dolj, se duc primarii la ministru
Pentru ca nici la telefon nu ii mai raspunde nici un ministru si nici un secretar de stat, Silisteanu va pleca saptamana aceasta din nou la guvern, dar nu se va mai duce singur, ci va fi insotit de primarul din Carna, alta localitate afectata de revarsarea Dunarii. "Daca prima oara m-au pacalit, acum stiu cum sa pun problema. Au ei tehnica lor, te primesc, vorbesc un pic cu tine si apoi se scuza ca au sedinta si iti promit, asa, ca vin ei la tine. Lor nu le pasa ca timpul trece, se pun din nou ploile si oamenii nu au case. Vom merge saptamana aceasta doi primari din Dolj si poate asa ne vor baga in seama", a precizat primarul Rastului. Constantin Radu, primarul din Carna, este sceptic in privinta reusitei pe care o va avea vizita lor la Bucuresti si a declarat ca guvernul trebuie sa inteleaga ca sinistratii nu au bani sa isi construiasca singuri casele. "Daca sunt oameni care pot sa-si ridice case, acestia nu au cum sa suporte manopera, pentru ca sunt saraci. Este oricum aproape imposibil ca un om sa-si ridice o casa in doua luni si mergem sa prezentam guvernantilor problemele noastre. Chiar daca vizita noastra nu va schimba in bine situatia, macar am incercat sa facem si noi ceva pentru acesti oameni", a spus primarul.
Linistea dinaintea furtunii
Aparent, oamenii din Rast s-au linistit. Cei care au fost pusi in posesie s-au asezat cu cortul pe noul lor loc de casa, altii s-au intors la casele in ruina, au inceput sa-si adune materialele de constructie pe care le mai pot recupera dintre daramaturi sau sunt la camp. In glasurile si privirile tuturor se simte insa nemultumirea si revolta. "Daramam ca sa mai recuperam cate ceva si dupa aceea sa incercam sa ne construim alta. Suntem satui de promisiuni, ca numai de-astea auzim de doua luni. Cat cred ei ca ne mai pot amagi? Cum sa avem incredere cand vara trece si noi traim in patule sau in corturi?", a spus Florea Cioroianu. Vecina sa, Elena Babadan, s-a mutat in Rast anul trecut si acum cotetul gainilor a devenit casa ei. "Doar cotetul asta ne-a mai ramas din tot ce am avut. Am venit din Timisoara ca sa stau la tara si acum am ajuns boschetarii tarii. Nu mai avem nici o speranta", s-a plans femeia. Casa familiei Boaba este jumatate prabusita si oamenii au inceput sa-si renoveze fosta bucatarie. "Au trecut doua luni si daca mai stam sa asteptam ajutor de la guvern ne prinde iarna in strada. Acum vom aranja bucataria de vara care ne va fi adapost la iarna pentru ca suntem siguri ca nu ne va da nimeni nici un ajutor", a afirmat Jana Boaba. Si in Rastul Nou este la fel de liniste. Militarii au inceput sa stranga deja corturile din care au plecat oamenii, iar pe campul de la Rast sunt acum rasfirate zeci de corturi albe ale Crucii Rosii. "Armata a inceput sa-si ridice corturile dupa ce oamenii au plecat fie in sat, fie pe noile terenuri si in curand tabara militara se va desfiinta. Ne vor lasa insa saltele si paturi pe care le vom repartiza corturilor albe din Rastul Nou", a explicat Silisteanu. Calmul sinistratilor din Rast aminteste de rascoalele taranesti, atunci cand inainte de lupta oamenii se linisteau. Privirile lor insa ii tradeaza si prevestesc vremuri tulburi pe campul de la Rast.