Inca din primele momente ale epocii post-decembriste, partea dreapta a scenei politice dambovitene a fost marcata de bulversare. Dominata timp de 8 ani de defunctul PNTCD, dreapta romaneasca s-a identificat, dupa 2000, doar cu PNL. Odata cu aparitia Aliantei „D.A”, dreapta s-a intarit, artificial, cu un partid social-democrat. Confuzia a fost posibila din cauza caracterului declarat anti-PSD al noii aliante, incheiata evident impotriva naturii doctrinare al ambelor componente.
Duplicitatea PD-ului - partid socialist conjunctural perceput drept formatiune de dreapta - a incetat odata cu autodeclararea sa drept partid popular si depunerea cererii de aderare la PPE. Iata insa ca brusca schimbare a macazului doctrinar de catre PD deranjeaza teribil PPCD - partid practic necunoscut, aparut pe ruinele fostului PNTCD. Singura mostenire taranista o reprezinta calitatea de membru al PPE - ajunsa insa simpla eticheta lipsita de continut in zilele noastre. Asta nu-i impiedica insa pe oficialii PPCD sa tune si fulgere impotriva PD-ului - considerat de ei un lup cu blana socialista care incearca sa intre, prin infractie, in ograda popularilor europeni. Pe aceeasi tema, PPCD s-a bagat in seama si ieri, cand unul dintre vicepresedintii acestui partid, Zoe Radulescu a criticat, la gramada, PD si PC-ul lui Dan Voiculescu - cele doua partide care au cerut, recent, sa fie primite in PPE. Dupa ce a contestat sinceritatea optiunilor populare ale celor doi candidati - in special a PD-ului, Zoe Radulescu a tinut sa anunte ca PPCD „nu va fi de acord” cu primirea respectivilor candidati in PPE decat in momentul in care PD si PC vor sustine legea lustratiei in forma propusa de PPCD si vor fi de acord cu aplicarea principiului subsidiaritatii. Simpatia unora dintre popularii europeni (cazati in special in zona crestin-democratilor) pentru vechii taranisti este bine cunoscuta.

Amenintarile PPCD, apa de ploaie in fata PD

Din pacate insa pentru supravietuitorii PNTCD-ului, prietenii lor de peste hotare au priceput, intr-un sfarsit, ca au pariat pe un cal mort, motiv pentru care candidatura PD-ului a fost, inca de la inceput, incurajata de catre liderii PPE. Ca urmare, amenintarile si avertismentele venite dinspre PPCD nu sunt de natura sa tulbure tihna democratilor - poate doar pe cea a conservatorilor lui Voiculescu. Vor sau nu PPCD-istii, PD va deveni membru al PPE - si asta intr-un timp scurt. In ceea ce priveste ramasitele PNTCD-ului, la ora asta se stie ca democratii nici nu vor sa auda de vreo alianta cu PPCD ci iau in calcul doar o eventuala incorporare - neconditionata - a ceea ce a mai ramas dintre taranisti in randul trupelor PD-iste. A doua varianta - revenirea in politica reala pe filiera liberala - nu are nici ea sanse de izbanda atata vreme cat se bucura doar de sustinerea lui Valeriu Stoica. Pentru PNTCD, istoria a facut cartile. Sau, altfel spus, a trecut baba cu colacii dar taranistii nu au fost in stare sa culeaga si ei vreunul. Rezultatul: dreapta romaneasca va fi consolidata cu stanga lui Basescu - deci altoita cu o mladita FSN-ista. Cum va arata produsul final, vom vedea. Tinand cont de rezistenta tulpinii mama in timp, sigur este ca el nu va deceda, ca PNTCD-ul, si nici nu va fi, ca PNL-ul, supus pericolului disolutiei odata la cativa ani.