Parlamentul European (PE) a facut publice rezultatele provizorii ale alegerilor europene. Astfel, la ora 17.19, pe primul loc in ceea ce priveste numarul de reprezentanti in PE se afla PPE-DE Grupul Partidului Popular European (Crestin-Democrat) si al Democratilor Europeni, care a obtinut 263 din totalul de locuri. Pe locul al doilea s-a clasat PSE - Grupul Socialist din Parlamentul European, cu 161 de locuri , iar pe locul trei s-a situat ALDE - Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, care a obtinut 80 de locuri. Potrivit acelorasi rezultate provizorii, grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana va avea 52 de reprezentanti, grupul UEN a obtinut 35 de locuri, grupului GUE/NGL i-au revenit 33 de locuri in PE , in timp ce grupul IND/DEM va beneficia de 19 reprezentanti. Restul de 93 de locuri dintre cele 736 disponibile in PE vor fi ocupate de reprezentanti ai altor formatiuni sau grupari politice.

Barroso are cale libera pentru un al doilea mandat

Una dintre primele reactii dupa alegerile europene a venit de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care urmarea cu atentie rezultatele pentru ca de acestea depind ambitiile sale de a obtine al doilea mandat la presedintia CE, comenteaza Euobserver.
"De acum inainte, Europa le datoreaza alegatorilor sa arate inca o data ca isi poate tine promisiunile", a spus el, referindu-se la faptul ca de un an incoace marja de manevra a Comisiei a fost oarecum limitata de faptul ca se astepta reinnoirea mandatului. In acest moment, calea este libera pentru ca liderii europeni sa ii ceara portughezului sa prezinte o noua echipa, cerere care ii va fi facuta la summit-ul de la Bruxelles, de saptamana viitoare.
Barroso are toate atuurile de partea sa. Nu numai ca partidul sau a avut un scor bun la alegerile europene din Portugalia, dar fortele de centru-dreapta sunt castigatoare clare ale alegerilor la nivel european. Socialistii, care i-ar fi putut contesta candidatura, au fost perdantii scrutinului si nu au reusit sa prezinte un candidat.

Social-democratii nu au reusit sa convinga

Europenii au optat in numar mare pentru partidele de centru-dreapta, ca reactie la criza economica. Social-democratii nu au reusit sa ii convinga pe cetateni - presati de criza economica, somaj si problemele sociale tot mai mari - ca le pot oferi solutii. Rezultatele generale par totusi sa fie mai degraba suma celor 27 de scrutine nationale, decat un proces european real, comenteaza Euobserver. In multe tari, scrutinul european a luat alura unui vot de incredere pentru guvernul national in exercitiu.
Extrema-dreapta a avut rezultate foarte bune in tari ca Olanda si Austria. In Marea Britanie, Partidul National Britanic a intrat in Parlamentul European pentru prima oara, obtinand doua locuri.