Ziarul Financiar publica un articol despre stupoarea care a pus ieri stapanire pe Camera Deputatilor dupa votul dat pe cele doua legi - legea de reducere a TVA la 5% la alimentele de baza si cea de neimpozitare a pensiilor sub 2.000 de lei. Jurnalistii au calaculat ca actele normativele, odata aplicate, ar avea un impact bugetar de peste un miliard de euro anual.
Solutiile intrevazute au fost doua: fie presedintele Traian Basescu retrimite legea in Parlament, potrivit prerogativelor constitutionale care ii confera acest drept, fie Guvernul emite un act normativ care sa corecteze aceasta greseala.
Greseala? Opozitia a sustinut ca votul a fost unul constient. In fapt, opozitia a fost la fel de mirata ca cele doua initiative normative care ii apartin au trecut cu largul concurs al puterii. Neasteptandu-se ca initiativele lor sa treaca, multi dintre deputati opozitiei nici nu au participat la vot, fiind pe holuri in acele momente.
Legea privind reducerea TVA a trecut cu 290 de voturi "pentru". Nici un vot impotriva si nicio abtinere. In Camera, puterea are 178 de voturi, iar opozitia 147. Daca ar fi sa credem ca deputatii puterii nu au stiut ce voteaza, ar trebui sa admitem ca doar ei nu au inteles, in vreme ce toti deputatii opozitiei au stiut ce voteaza si doar asa se poate explica cum legea a trecut cu 290 de voturi "pentru". Pentru ca, daca un singur deputat din opozitie s-ar fi inselat, ar fi trebuit sa fie inregistrat macar un vot impotriva.

Cum a votat ministrul finantelor pentru reducerea TVA

Ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu, care este si deputat, fost unul dintre cei care au votat pentru reducerea TVA. El, alaturi de alti deputati PDL, a sustinut ca a fost o eroare. Ministrul a precizat ca a fost vorba despre un vot pentru raportul de respingere.
"S-a pus problema unui raport de respingere si votul ("pentru" - n. red.) a fost pentru raport de respingere."
Nimeni nu a explicat insa ce facea in acele momente sefa Camerei, Roberta Anastase, cea care explica deputatilor ce si pentru ce voteaza.
Tot Ialomitianu a gasit salvarea: fie presedintele tarii retrimite legea in Parlament, fie Guvernul corecteaza actul normativ.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca isi asuma greseala privind votarea de catre PDL a celor doua proiecte de lege: "A fost o confuzie pe care mi-o asum".
Toader a mai spus ca PDL va depune o initiativa legislativa de anulare a celor doua proiecte de lege.
Opozitia sustine insa altceva. Viorel Stefan (PSD), seful Comisiei de buget-finante din Camera, a sustinut ca Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza acest demers.
"In plen a fost adoptata, la vot final, initiativa noastra de reducere a cotelor de TVA pentru produsele alimentare de baza. Iata ca deja unul dintre obiectivele programului de guvernare lansat la Congres (Congresul PSD de saptamana trecuta - n.red.) a fost atins", a declarat Stefan."
Totusi, in punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizeaza ca nu sustine acest proiect de lege.
"Sunt putin derutat. Dezbaterile in plen au avut loc intr-un moment in care noi nu eram in sala, sedinta fiind condusa de Roberta Anastase. Faptul ca, urmare a acestei dezbateri, a condus la un vot favorabil initiativei, ne face sa credem ca Guvernul si-a asumat in cunostinta de cauza aceste demers", a mai spus Viorel Stefan.
Liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, a mers pe urma rationamentului lui Stefan: legea prin care scade TVA a fost votata nu din greseala, ci pentru ca in subconstient erau de acord cu propunerea.
Dusa a afirmat ca motivele invocate de deputatii PDL pentru adoptarea propunerii legislative prin care TVA la alimente de baza si constructii se reduce la 5% sunt puerile: "Justificarile PDL sunt povesti de adormit copiii. Este pueril sa spui acum ca ai votat din greseala. Adevarul este ca, in sinea lor, in subconstientul lor, sustineau aceasta propunere, stiau ca este buna si au imbratisat-o".
Prezent ieri la Parlament, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii Adrian Radulescu a declarat agentiei Mediafax ca parlamentarii PDL si UDMR nu au stiut ce voteaza atunci cand au decis scaderea TVA la alimentele de baza si ca taxa nu poate scadea pentru ca s-ar incalca acordul cu Fondul Monetar International.

Ministrul muncii: Guvernul trebuie sa aplice ce a votat Parlamentul!

Insa nu toata lumea crede in varianta de corectare a celor doua legi. Ministrul muncii, Ioan Botis, a sustinut ca atata timp cat Legislativul s-a pronuntat asupra neimpozitarii pensiilor mai mici de 2.000 de lei, Executivul trebuie sa aplice, recunoscand ca a votat si el reducerea TVA la 5 % pentru alimentele de baza.
Ioan Botis a aratat ca, potrivit principiului separarii puterilor in stat, este atributia Parlamentului de a vota legi, iar a Executivului de a le pune in aplicare.
"Legislativul s-a pronuntat, noi, Executivul, trebuie sa punem in aplicare", a sustinut ministrul muncii.
In ce priveste reducerea TVA la 5 % pentru alimentele de baza, ministrul Ioan Botis a recunoscut ca a votat pentru aceasta masura: "Am votat si eu aceasta lege".