Deputatii au aprobat modificarile referitoare la Legea referendumului - reexaminata la cererea sefului statului. Articolul referitor la demiterea presedintelui a fost adoptat in varianta initiala si stabileste ca demiterea presedintelui ales in turul al doilea de scrutin se face prin votul majoritatii celor care se prezinta la urne. In paralel, parlamentarii dezbat un al doilea proiect de lege pe tema referendumului. Camera Deputatilor a adoptat Legea referendumului, reexaminata la cererea presedintelui Basescu, deputatii stabilind ca referendumurile nu pot fi organizate la un interval mai mic de trei luni, iar cel prioritar va fi cel care are forta juridica cea mai puternica. Deputatul PSD Victor Ponta a tinut sa precizeze ca, din moment ce Constitutia prevede in mod expres un termen de 30 de zile pentru organizarea referendumului de demitere a sefului statului, acest referendum are intaietate in fata oricarui alt referendum. Deputatii au mai stabilit ca un referendum nu poate fi organizat simultan sau cu trei luni inaintea alegerilor nationale, si nici mai devreme de 45 de zile de la data organizarii acestora. De asemenea, si in acest proiect legislativ a fost introdusa prevederea conform careia demiterea sefului statului ales in turul al doilea de scrutin se face prin votul majoritatii celor care se prezinta la urne. Proiectul legislativ a fost adoptat cu 190 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si 6 abtineri, Camera Deputatilor fiind forul legislativ decizional in cazul acestui proiect legislativ. Parlamentarii PNL, UDMR, PRM, PC si PSD au strans din nou randurile si au votat in favoarea proiectului de modificare a Legii referendumului, doar reprezentantii PD fiind impotriva acestuia. De altfel, democratii au anuntat ca vor contesta si acest proiect de lege la Curtea Constitutionala, dupa ce un alt proiect privind referendumul se afla la Curte, tot la solicitarea PD, si care vizeaza demiterea presedintelui. Pana la data la care modificarile la Legea referendumului adoptate de deputati vor intra in vigoare, raman valabile prevederile vechii legi, anume 3/2000.

Pro si contra

Deputatul PNL Crin Antonescu a declarat ca grupul PNL "a votat pentru proiect din solidaritate", in timp ce Marton Arpad (UDMR) a precizat ca partidul sau considera aceasta forma finala a proiectului "solutia justa", indiferent cine ar fi presedintele Romaniei". Conservatorul Petru Calian a apreciat ca proiectul cuprinde principiul simetriei in alegerea si demiterea sefului statului. In replica, democratul Cristian Radulescu a declarat ca acest proiect limiteaza dreptul constitutional al cetatenilor de a se manifesta prin referendum si afecteaza functionarea Presedintiei.
Potrivit lui Radulescu, miza politica a adoptarii acestui proiect este intrarea in vigoare mai rapida a textelor privind simplificarea procedurii de suspendare a presedintelui. El a apreciat ca "stupida" prevederea referitoare la stabilirea ordinii in care au loc doua referendumuri, cel prezidential si cel antiprezidential.