Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut marti, 24 septembrie 2014, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul: "In fide salus", pe care o puteti citi in continuare.

Ma simt obligat si responsabil sa-mi exprim public, inca o data, dezacordul clar, ferm si fara echivoc fata de declaratiile europarlamentarului roman Laszlo Tokes indreptate impotriva statului national roman, suveran si independent, unitar si indivizibil, care culminat cu solicitarea acestuia catre premierul Ungariei, Viktor Orban, de instituire a unui protectorat maghiar asupra Transilvaniei. Apreciez ca fiind inadmisibile astfel de actiuni care aduc deservicii Romaniei si care ranesc profund demnitatea mea de roman, de ardelean, si a comunitatii muresene, din Transilvania, pe care am onoarea sa o reprezint si sa o apar aici, in forul legislativ al tarii.
Traiesc si actionez in fiecare zi in rezonanta cu sentimentele de iubire si devotament pentru patria in care m-am nascut si am crescut si, mai mult, imi rasuna mereu in minte cuvintele sfinte rostite cu mana pe Constitutia Romaniei si pe Biblie: "jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei". Interesul national, promovarea si apararea Romaniei ca stat, trebuie sa fie dezideratul suprem al fiecarui demnitar, indiferent de optiune politica sau de etnie. Din aceste motive, nu doar ca nu sunt indiferent fata de ce se intampla cu Romania si cum este ea tratata chiar de unii dintre cetatenii ei, ci iau atitudine, actionand in consecinta.
In acest context, apreciez ca fiind absolut necesar, corect si laudabil demersul catre Presedintele Romaniei de a retrage Ordinul National "Steaua Romaniei" domnului Laszlo Tokes, pe care l-a initiat colega mea, doamna Corina Cretu si la care m-am raliat si eu, in calitate de Cavaler al Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter, alaturi de alti colegi. Vreau sa subliniez ca Ordinul National "Steaua Romaniei" este cel mai vechi ordin national, din vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, si este cea mai inalta distinctie oferita de statul roman, care se acorda pentru serviciile exceptionale aduse statului si poporului roman, pentru acte de eroism savarsite in serviciul militar si pentru merite deosebite in activitate.
Pozitiile antinationale repetate ale domnului Laszo Tokes, pe langa gravitatea faptului ca aduc atingere Romaniei si poporului roman, incalca un cod al onoarei, al demnitatii si al solidaritatii pentru valorile natiunii romane. Ca urmare, domnul Laszlo Tokes nu poate sa ramana posesorul celei mai onorante distinctii romanesti, iar orice demers impotriva intereselor nationale trebuie aspru si de indata sanctionat.