Conducerea Prefecturii Dolj a avut nevoie de doi ani si sapte luni ca sa-si dea seama ca Romania a intrat in UE si deci nu mai este necesar Serviciul de Integrare Europeana din cadrul acestei institutii.

La mai mult de doi ani si jumatate de la intrarea Romaniei in UE, Serviciul de Integrare Europeana din cadrul Prefecturii Dolj aproape a disparut din organigrama Institutiei Prefectului. Nu chiar de tot, ci doar a fost reorganizat, prin schimbarea denumirii si primirea unor noi atributii, in baza noii organigrame a prefecturii, care a intrat in functiune de la 1 august.
"Au fost facute modificari de structura, pentru a creste operativitatea in indeplinirea sarcinilor de serviciu a tuturor structurilor organizatorice, pentru a separa foarte clar atributiile unora de ale celorlalti. In acest sens, au fost facute si mutari fizice in cladire, refacandu-se inclusiv numerotarea camerelor din institutie si stabilirea destinatiei fiecarui spatiu din Palatul Administrativ, astfel incat sa nu se mai piarda timp cu plimbarile dintr-un birou in altul, iar cei dintr-o structura sa fie la un loc, pentru a putea colabora in mod direct", a explicat ieri prefectul de Dolj, Florin Stancu, de ce era necesara noua organigrama.

Se cauta minti limpezi

In baza noii organigrame, fostul Serviciu de Integrare Europeana a devenit Serviciul de Strategii, Programe si Afaceri Europene. Directia Juridica a fost, de asemenea, structurata pe patru compartimente: unul care se va ocupa exclusiv de problematica actelor cu caracter reparatoriu in ceea ce priveste fondul funciar, unul care se va ocupa exclusiv de problema acordarii vizei de legalitate, unul de contencios-administrativ si altul de informare publica si solutionare petitii. "Aceste compartimente nu au cate un sef, dar, in timp, cred ca se va impune stabilirea cate unui coordonator al activitatii. Acesta trebuie sa fie mintea limpede in fiecare compartiment, dar nu un sef care sa primeasca o indemnizatie in acest sens", a spus prefectul Stancu.
Un nou serviciu in cadrul acestei organigrame este cel pentru coordonarea serviciilor publice deconcentrate si de utilitati publice, care este structurat pe doua compartimente: unul privind coordonarea serviciilor deconcentrate si altul pentru situatii de urgenta si de ordine publica.
Structura de personal a Prefecturii Dolj nu s-a schimbat insa, nefiind permise nici angajari, nici transformari de posturi si nici mutari, astfel ca la nivelul institutiei a ramas acelasi numar de posturi de conducere si de executie. Prefectura Dolj are un total de 64 de angajati si doua posturi neocupate, ambele blocate - un sef de serviciu si un referent - care sunt la Serviciul pentru coordonarea serviciilor publice deconcentrate.

Totul la prefect, nimic la subprefecti

Nu poate trece neobservat faptul ca, prin noua organigrama, toate structurile organizatorice au fost trecute in subordinea directa a prefectului (impus de PSD), raspunzand doar in fata acestuia, nu si a subprefectilor (care provin de la PD-L). Acestia din urma devin doar simpli executanti ai dispozitiilor primite de la prefect.
"Toate structurile sunt in subordinea prefectului. Practic, prin aceasta organigrama am evitat dubla subordonare a unor servicii, astfel incat sa nu apara eventuale blocaje. Subordonarea tuturor structurilor este direct la prefect, subprefectii avand doar competenta de a gestiona activitatea unora sau altora dintre aceste structuri, conform fisei postului si delegarii de atributiuni de la nivelul prefectului si conform rezolutiei pe lucrarile primite prin registratura institutiei, rezolutii pe care, sigur, le primesc de la prefect", a declarat Florin Stancu.