Doi reprezentanti ai PD-L in Comisia Parlamentara care ancheteaza cazul Nemirschi, Petru Calian si Sulfina Barbu, au tinut sa-si prezinte cu anticipatie concluziile, sustitand ca in baza documentelor studiate, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, ar putea fi acuzat de abuz in serviciu contra intereselor statului.
Petru Calian, membru din partea PD-L in Comisia de ancheta, a apreciat ca orice jurist care ar studia documentele puse la dispozitie de minister ar putea ajunge la concluzia ca "Nicolae Nemirschi ar putea fi invinuit de abuz in serviciu contra intereselor statului".
Sulfina Barbu a sustinut ca cel mai grav lucru in acest caz este faptul ca banii cheltuiti de Nemirschi provin din fonduri europene, iar acest lucru ar putea afecta finantarea programului operational sectorial pe mediu, care este una din prioritatile Guvernului in acest mandat.
Sulfina Barbu a adaugat ca va transmite aceste date premierului Emil Boc, pentru ca acesta sa ia masurile pe care le considera de cuviinta.
Barbu a declarat ca in opinia reprezentantilor PD-L, licitatia pentru promovarea POS a fost mimata si ca articolul 122 in baza caruia a fost organizata licitatia nu ar avea fundament legal.
Cei doi deputati PD-L au semnalat neregulile financiare regasite in raportul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, declarand ca ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a acordat aceste contracte dupa preferinte, nerespectand climatul concurential normal pe piata libera.
Din aceste motive, membrii PD-L din Comisia parlamentara de ancheta Nemirschi au cerut ministrului Mediului sa demisioneze in urma raportului controlului ANRMAP, ce vizeaza modul in care au fost cheltuiti banii pentru Programul Operational Sectorial de Mediu.
"Se pune in pericol finantarea europeana pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, este vorba de 5,6 miliarde de euro pana in 2013. Angajamentul Guvernului este ca absorbtia fondurilor europene sa fie o prioritate si acum constatam ca unii ministri nu aplica procedurile impuse de Comisia Europeana", a declarat vicepresedintele comisiei de ancheta, Sulfina Barbu (PD-L).
"Un ministru responsabil, cand sunt constatate astfel de lucruri, ar trebui sa lase locul altcuiva. Pana la urma, este vorba de un cadou facut unei firme", a adaugat Barbu.