Senatul a adoptat ieri, la al doilea vot, un proiect de lege al PSD. Reluarea votului s-a facut la solicitarea lui Ion Iliescu, dupa ce acesta a urcat la tribuna si a motivat ca "s-a deteriorat climatul in sala". Proiectul ii vizeaza pe chiriasii din casele nationalizate, a caror chirie expira sau care nu au negociat noi contracte cu termene acceptabile.
Pentru adoptarea acestui act normativ erau necesare 69 de voturi "pentru". Initial, Senatul a respins legea cu 48 de voturi "pentru", 12 voturi "impotriva" si 12 abtineri.
Dupa ce au fost votate alte cateva legi, senatorul PSD Ion Iliescu a urcat la tribuna Senatului si a cerut reluarea votului, motivand ca "s-a deteriorat climatul in sala" din cauza votului exprimat de liberali in cazul legii chiriasilor din casele nationalizate.
El a sustinut imperios ca este nevoie de o asemene lege. In replica, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a aratat ca, desi ii pare rau ca Iliescu "s-a suparat un pic", votul nu poate fi reluat, o asemenea cerere putand fi inaintata doar imediat dupa votul initial. Opinia lui Hasotti nu a fost impartasita si de ceilalti lideri ai grupurilor parlamentare.
Senatorul UDMR Verestoy Attila si senatorul PD Valentin Dinescu au anuntat ca sustin cererea lui Ion Iliescu, astfel ca presedintele de sedinta, senatorul PSD Doru Ioan Taracila, a dispus reluarea votului. Proiectul, initiat de senatorul PSD Danut Ungureanu si deputatul PSD Gheorghe Chiper, si modificat printr-un amendament al senatorului PSD Doru Ioan Taracila, la Comisia juridica a Senatului, a fost adoptat, cu 72 de voturi "pentru", 3 voturi "impotriva" si 4 abtineri.

Doi ani fara evacuare

Potrivit proiectului de lege, "chiriasii ale caror contracte de inchiriere au expirat sau expira, care nu au putut negocia cu proprietarii noile contracte de locatiune cu termene acceptabile si in cuantumul de chirie stabilit de lege, vor fi exceptati de la evacuare pe o perioada de minimum 2 ani". Initiativa votata de Senat mai arata ca in acest interval de timp, de minimum 2 ani, "autoritatile locale vor asigura plata catre proprietar a diferentei dintre nivelul actual al chiriei si cel practicat de piata imobiliara, in limita spatiului locativ normat". Proiectul arata ca in perioada in care se acorda prorogarea contractelor de inchiriere, daca locatarii nu au gasit spatii "corespunzatoare" de locuit, consiliile locale le vor pune la dispozitie locuinte.