Declasificarea celor 21 de documente primite de premierul Calin Popescu-Tariceanu de la SRI, despre care presedintele Traian Basescu afirma ca demonstreaza influenta grupurilor de interese in Executiv, se poate realiza numai in cadrul strict stipulat de legislatia in domeniu, care prevede acordul emitentului si indeplinirea mai multor conditii.
Initiativa premierului Calin Popescu-Tariceanu de a solicita, oficial, CSAT declasificarea dosarelor primite de la serviciile de informatii se demonstreaza a necesita o procedura legala destul de complexa. Conform Legii privind protectia informatiilor clasificate si Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, respectiv a unui serviciu de informatii.
Informatiile se declasifica in anumite conditii, respectiv in situatiile in care termenul de clasificare a expirat, dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare sau in cazul in care a fost atribuit de o persoana neimputernicita prin lege.
Ori de cate ori este posibil, emitentul unui document clasificat trebuie sa precizeze daca acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumita data sau la producerea unui anumit eveniment.
Emitentul informatiilor declasificate ori trecute in alt nivel de clasificare se va asigura ca gestionarii acestora sunt anuntati la timp, in scris, despre acest lucru. Declasificarea se face numai in baza cercetarii prin care s-a stabilit compromiterea sau pierderea informatiilor respective ori a suportului material al acestora, cu acordul scris al emitentului.

Iesirea din minciuna

Scandalul celor 21 de note informative a fost declansat de presedintele Traian Basescu, care a revenit la inceputul acestei saptamani asupra acuzatiilor de influentare a activitatii Guvernului de catre unele grupuri de interese. „Cred ca este timpul sa iesim din minciuna. Primul-ministru a primit 21 de documente de la SRI, iar eu am solicitat SRI sa-mi puna si mie la dispozitie aceleasi documente. Sunt documente importante, care nu pot fi facute publice. Eventual voi merge pana la a cere declasificarea lor pentru a proba minciuna, daca va fi cazul“, a declarat Basescu.