AGERPRES informeaza: Victor Ponta a prezentat documentele Guvernului in care se arata ca modificarea actualei organizari teritoriale nu este oportuna si necesara.
Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a prezentat marti o serie de documente trimise de Guvern in urma cu trei saptamani, in care reprezentantii Executivului arata ca modificarea actualei organizari teritoriale a tarii nu este nici oportuna si nici necesara.
Acesta pozitie este, potrivit lui Victor Ponta, raspunsul ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea, si al celui al administratiei si internelor, Traian Igas, la proiectul de lege initiat de parlamentari ai UDMR, in care propuneau reconfigurarea pe teritoriul Romaniei a 16 regiuni si respectiv patru macroregiuni de dezvoltare, proiect pe marginea caruia un deputat PSD, Anghel Stanciu, a interpelat Guvernul. "Inteleg ca astazi s-a discutat in Coalitie despre proiectul de lege care este in acest moment in dezbaterea Parlamentului, initiat de UDMR si parea sa nu cunoasca nici presedintele UDMR, Hunor Kelemen, nici ceilalti membri ai conducerii PDL, pozitia Guvernului. Noi avem documentul in original, cu semnatura in original a domnului Emil Boc, a doamnei Elena Gabriela Udrea si a domnului Constantin Traian Igas", a spus Ponta.
El a adaugat ca cei de la PDL "ori nu stiu ce semneaza Emil Boc, Elena Udrea si Traian Igas, ori ii mint pe cei de la UDMR, ori fata de pozitia de acum trei saptamani a intervenit o modificare substantiala in pozitia lor". "In aceste adrese, doamna Udrea spune ca modificarea actualei organizari teritoriale a Romaniei nu este nici oportuna si nici necesara si considera ca orice propunere de reorganizare trebuie realizata in cadrul unui proces amplu, care sa cuprinda studii de fundamentare detaliata, o analiza multi-criteriala a teritoriului national precum si o componenta de consultare publica larga. Domnul Traian Igas spune ca prin modificarea la aceasta data a organizarii vor fi create probleme semnificative in implementarea programului operational regional 2007-20013, al carui buget a fost repartizat si precizeaza ca mentinerea pana in anul 2013 a actualei organizari administrativ-teritoriale a Romaniei a fost asumata de tara noastra in procesul de negociere al aderarii la Uniunea Europeana", a mai mentionat presedintele PSD.
Ponta a adaugat ca USL nu a avut nici un fel de negociere cu cei de la UDMR, in ultima vreme, asa cum "‘au spus, in stilul lor de dezinformare, cei de la PDL, astazi". "Mi-as fi dorit ca cei de la PDL, fiind la putere, sa conduca Romania, sau sa lase pe altii mai buni. Au tot felul de tehnici de manipulare, se vede ca Lazaroiu s-a mutat la Guvern", a mai aratat Ponta.
El nu a exclus insa discutii viitoare pe teme importante cu UDMR. "Noi am adresat o scrisoare oficiala conducerii UDMR si conducerii Grupului minoritatilor, in urma cu doua saptamani, pentru o discutie normala si logica pe trei teme importante, pe modificarea Constitutiei Romaniei, pe modul in care se vor organiza alegerile si pe organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei. Din punctul nostru de vedere singurul partener, sau mai bine zis nepartener de orice fel de dialog politic este PDL. Daca vrem ceva cu PDL vom discuta cu Traian Basescu la Cotroceni, ca sa aiba rost. O discutie cu PDL este o pierdere de timp, daca vorbim cu domnul Basescu la Cotroceni o sa le spuna el celor de la PDL ce sa faca", a mai spus Ponta.
Presedintele social-democrat a adaugat ca eventualele discutii cu UDMR si minoritati nu implica in nici un fel schimbarea majoritatii parlamentare sau a configuratiei politice actuale. "Eu imi doresc ca minoritatile sa fie reprezentate in viitorul Parlament, imi doresc ca minoritatea maghiara sa fie reprezentata in viitorul Parlament si imi doresc ca USL, chiar daca va avea majoritate absoluta in viitorul Parlament si va forma Guvernul singura, sa aiba o relatie corecta cu toate fortele politice pentru a iesi din situatia actuala in care iata, o putere nelegitima, cei de la PDL, au intrerupt total orice fel de dialog si folosesc ca unic mod de a-si impune o politica bata. Bata impotriva pesionarilor, bata impotriva angajatilor si a Opozitiei", a incheiat Ponta.