Potrivit notelor diplomatice americane publicate de Wikileaks, Suedia a dorit excluderea Rusiei din Consiliul Europei, Romania a fost catalogata de fostul comisar european pentru Relatii Externe drept un "stat salbatic", iar un procuror spaniol ar fi spus despre Rusia, ca este un "stat aproape mafiot", unde partidele politice actioneaza "mana in mana" cu crima organizata.

Suedia voia sa excluda Rusia din Consiliul Europei dupa razboiul din Georgia

"In calitate de presedinte al Consiliului Europei, Suedia va incerca sa obtina sprijinul altor membri impotriva Rusiei si, in urmatoarele luni, sa excluda Rusia prin vot", precizeaza nota diplomatica redactata de ambasada americana la Stockholm si citata de MEDIAFAX.
"Este inca intr-un stadiu initial, dar acesta este actualul obiectiv al ministrului de Externe (Carl) Bildt", adauga documentul citat, care precizeaza: "Ideea este sa foloseasca presedintia suedeza a Consiliului Europei pentru a mobiliza sprijinul necesar si a exclude Rusia din Consiliul Europei".
Impreuna cu Marea Britanie, Belgia, Danemarca, tarile baltice, Slovenia, Slovacia si Bulgaria, Suedia voia si o pozitie dura si "o reactie ferma" a Uniunii Europene impotriva Rusiei. In acelasi timp, Franta, Germania, Irlanda, Olanda, Malta si Ciprul insistau asupra importantei respectarii incetarii focului in Georgia.
Purtatorul de cuvant al ministrului suedez de Externe a refuzat sa comenteze miercuri informatia.
Ministrul de Externe suedez, care ocupa si in prezent aceeasi functie, a declansat o polemica, facand o comparatie intre atitudinea armatei ruse in timpul conflictului din Georgia cu metodele lui Hitler.
In august 2008, armata rusa a invadat o parte a Georgiei, aliat al Statelor Unite, pentru a respinge fortele georgiene care incercau sa preia controlul asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Conflictul armat a determinat o perioada de tensiune in relatiile dintre NATO si Rusia.