A aparut ideea retragerii lui Sorin Oprescu din cursa, inaintea turului intai, in favoarea candidatului PNL, lansata la finele saptamanii de insusi Crin Antonescu. Ideea este seducatoare, mai multe analize liberale sugerand ca procentele doctorului ar putea reprezenta exact procentele de care ar fi nevoie pentru ca liberalul sa intre in finala.
Dincolo de complicatiile tehnice care ar putea aparea, dat fiind ca Oprescu ar ramane candidat in buletine fie ca vrea, fie ca nu mai vrea, scenariul respectiv este, oricum, dezmintit de surse apropiate primarului general.
Crin Antonescu a declarat, sambata, ca intentioneaza sa ii ceara lui Sorin Oprescu retragerea din cursa prezidentiala, inaintea primului tur, si acordarea sprijinului politic pentru sine: "Nu am o strategie, dar am aceasta intentie, aceasta dorinta. O strategie nu. Daca lucurile decurg intr-o anumita maniera catre finalul acestei campanii de primul tur, eu unul ma gandesc la aceasta ipoteza. Pe scurt, mie imi pare, asa cum am si spus-o, ca ce inseamna in acest moment armata de stat e asezata in spatele lui Traian Basescu, ce inseamna elementele cele mai avansate ale armatei propagandistice private sunt in spatele lui Mircea Geoana", a sustinut Antonescu.
In aceeasi zi, Oprescu a recunoscut public ca ideea retragerii sale a inflorit in capul mai multor candidati: "Se trimit diversi soli cu din aia alba si te intreaba daca nu vrei sa discuti. Am primit din partea tuturor. Acum 4-5 ani de zile, cand vorbeam in Parlament despre inceputul acestei dictaturi, au fost suficient de multi care sa se hlizeasca si sa nu creada. Acum vin sa-mi intinda mana si sa-mi spuna daca eventual nu pot sa ma retrag si sa-i las pe ei. Nu am inteles, de ce sa ma retrag?!", a afirmat Sorin Oprescu.
Primarul general nu e de acord cu ideea retragerii, lucru confirmat, azi, de surse din stafful de campanie al lui Oprescu: "Nu s-a pus si nu se pune problema unei asemenea retrageri inainte de alegeri. Daca va fi cazul, vor exista negocieri inaintea celui de al doilea tur de scrutin pentru atragerea ori, dimpotriva, cedarea de voturi, dar pana atunci nu va exista un alt tip de negociere".
Pe de alta parte, analizele politico-sociologice efectuate de stafful lui Oprescu atesta ca, in cazul unei retrageri, grosul voturilor sale s-ar "intoarce" la PSD si nu ar migra spre PNL sau PD-L. Poate tocmai de aceea - potrivit acelorasi surse - , acum trei zile, liderul PSD, Mircea Geoana, i-a solicitat urgent o intrevedere intre patru ochi, prin intermediul unor prieteni comuni.
Raspunsul doctorului a fost insolent: e dispus sa negocieze doar daca cel care se retrage e Geoana si nu el.
Pe de alta parte, tehnic vorbind, retragerea lui Oprescu spre finalul campaniei, asa cum e vazuta de Antonescu, nu este posibila din cauza legii electorale. Conform legii 370/2004, un candidat, odata inscris oficial la BEC, nu se mai poate retrage.