Consilierul judetean a dat in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru anularea unei hotarari prin care fusese sanctionat pentru discriminare, in urma afirmatiilor facute la adresa consilierului David Craiu, care sustinea ca s-a facut trimitere la originea sa etnica.

Scandalul a inceput dupa sedinta Consiliului Judetului din data de 29.08.2007, cand consilierul judetean PD-L David Craiu a formulat o plangere penala impotriva colegului sau Nicolae Bacalbasa pentru afirmatii de natura sovina si antisemita. In paralel David Craiu, care este de origine evreu, a depus si o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), care in cursul lunii februarie l-a gasit vinovat pe Bacalbasa de discriminare si l-a sanctionat cu avertisment.

Acesta din urma considera ca decizia CNCD este eronata intrucat afirmatiile sale au fost interpretate gresit, iar alti colegi de-ai sai din Consiliul Judetului nu au fost audiati pentru a se afla exact ce s-a intamplat in cadrul sedintei respective. De mentionat este ca ulterior Parchetul de pe langa Tribunal a dispus neinceperea urmarii penale impotriva lui Nicolae Bacalbasa pentru instigare la ura pe criterii de rasa sau nationalitate.

Analiza pe text

Tribunalul Galati va analiza stenograma discutiilor purtate in Consiliul Judetului, unde Bacalbasa a afirmat despre David Craiu ca face parte dintr-o "minoritate extrem de obraznica si virulenta". Instanta urmeaza sa stabileasca daca Nicolae Bacalbasa a facut referire la originea etnica a lui David Craiu sau se referea la cei doi consilieri judeteni pe care PD-L iI are in Consiliul Judetului.

De mentionat este faptul ca declaratia ulterioara a consilierului Stefan Simion a complicat si mai mult lucrurile intrucat a dat nastere la mai multe interpretari. Acesta spusese ca "nu este cazul ca in secolul al XXI-lea sa mai avem discutii, cel putin intre noi, referitoare la originea unuia dintre noi".

Nicolae Bacalbasa a precizat in instanta ca Stefan Simion nu a fost chemat de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru a explica faptul ca se referise la perioada comunista, si nu la originea etnica a lui David Craiu. Tribunalul Galati va lua o decizie in acest caz la 6 iunie.