In urma deciziei de ieri a Biroului Executiv al PSD Bucuresti, in lupta cu Adriean Videanu pentru Primaria Capitalei a fost trimis actualul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie.
Desi sondajul comandat de catre PSD, realizat in perioada 4-7 februarie 2005 in Bucuresti, l-a dat pe Sorin Oprescu drept prima optiune ca primar general din partea PSD in viziunea bucurestenilor, acesta a ales functia de director de campanie al candidatului mandatat de BEx, Marian Vanghelie. De altfel, diferentele dintre cei doi au fost consistente, Oprescu obtinand sustinerea a 41% dintre bucuresteni, in timp ce Vanghelie a doar 10,5%.
Sorin Oprescu a declarat ca decizia de a nu participa la alegerile locale in calitate de candidat ii apartine in intregime, motivand ca statutul sau de senator ii impune alte responsabilitati. “Nimeni nu poate fi candidat etern“, a precizat el, adaugand ca nu este vorba de teama de competitie.
Luandu-si in serios rolul de director de campanie, Sorin Oprescu a mentionat ca totdeauna a fost un sustinator al lui Marian Vanghelie, specificand ca in viata sa “politica, culturala si personala“, primarul sectorului 5 “a crescut“, spre surprinderea celor care si-au manifestat uneori neincrederea.
La randul sau, Dan Ioan Popescu, liderul organizatiei PSD Bucuresti, si-a exprimat increderea in sansele tandemului Vanghelie-Oprescu, declarand ca in cazul in care candidatul PSD va obtine un scor mai mic decat cel obtinut de Mircea Geoana, el isi va da demisia din functia detinuta la nivelul organizatiei locale.

Care este...

Marian Vanghelie a explicat ca, asemenea lui Traian Basescu, isi va pastra functia actuala, de primar al sectorului 5, pe timpul campaniei electorale pentru Bucuresti.
El a facut si cateva remarce, in stilul sau lingvistic caracteristic, pentru a-si exprima credinta in sansele sale. “Am incredere ca cu taria mea de caracter si dorinta de a face ceva pentru bucuresteni, voi castiga“, a declarat Vanghelie.
Primarul sectorului 5 si-a anuntat oponentul, pe Adriean Videanu, sa se astepte la o campanie in forta, dura si activa.

Economate, Revelioane si Magazinul Bucuresti

Parchetul National Anticoruptie l-a luat in vizor pe fostul si actualul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, in mai 2005. Atunci, potrivit PNA, procurorii anticoruptie au inceput cercetarea in legatura cu infiintarea magazinelor Economat, cu organizarea petrecerilor de Revelion 2003 si cu privatizarea Magazinului Bucuresti. Dupa castigarea alegerilor locale din 2004, dosarul lui Vanghelie a fost trecut pe linie moarta.
Cercetarea de catre PNA a lui Vanghelie a fost urmarea faptului ca PSD daduse unda verde pentru cercetarea baronilor sai, ca semn electoral ca se face curatenie in partid. Drept urmare, avand imaginea pesedista sifonata de dosarul PNA, Vanghelie s-a autosuspendat din PSD, pentru a putea candida ca independent la Primaria Sectorului 5. Catalin Stochita, nimeni altul decat finul lui Vanghelie, a candidat din partea PSD la acelasi sector, dar a facut doar figuratie in campania electorala.