La Mangalia a avut loc sambata, 16 decembrie, Consiliul de Coordonare al filialei judetene a Partidului Democrat, la care au fost prezenti circa 300 de membri delegati ai PD Constanta - primari, viceprimari, consilieri, directori de institutii publice etc. Pe langa scurtele rapoarte ale activitatii pe anul in curs ale directorilor acestor institutii, au fost prezentate, detaliat, sondaje de opinie realizate acolo unde exista filiale locale ale PD Constanta - in municipii, orase, comune. Cu ceva mici exceptii, aproape toti directorii aflati la conducerea unor institutii ale statului - Narciz Amza, inspector scolar general din cadrul ISJ Constanta, Stere Sponte, directorul Oficiului Cadastru si Publicitate Constanta, Oscar Benes, directorul Casei de Pensii, Vasile Petro, comisar sef la Garda de Mediu Constanta, Ionel Manafu, directorul Directiei "Apele Romane" Dobrogea Litoral, au "bifat" aspectele pozitive ale activitatii subordonatilor pe anul 2006. Stere Sponte, directorul OCPC a declarat ca problema spatiilor in care trebuie sa isi desfasoare activitatea agentiile locale ale institutiei a fost rezolvata cu ajutorul edililor respectivelor localitati - in Medgidia, Mangalia, Constanta. In plus, fenomenul fraudarii este, la Constanta, in scadere: "In 2006 au fost inregistrate 5 cazuri de frauda, prin vanzarea repetata a acelorasi apartamente sau terenuri. Cum insa in noul sistem de carte funciara se specifica in mod clar cui ii apartine o anumita proprietate, am reusit sa ii dam pe mana justitiei pe respectivii infractori. In ceea ce priveste planul de investitii, avem in vedere ridicarea unui nou sediu la Constanta", a aratat Stere Sponte. Fireste, tot in ceea ce priveste "realizarile" anului inca in curs, nu se putea trece peste proiectele Directiei "Apele Romane" Dobrogea Litoral. Directorul DADL, Ionel Manafu, a reamintit faptul ca, de la preluarea directiei a reusit dublarea salariilor angajatilor, ba chiar si triplarea parcului de utilaje. "Judetul Constanta a fost unul dintre cele mai bine aparate zone impotriva inundatiilor de la Dunare. Peste 800.000 de saci cu nisip au fost adusi pentru interventiile de la Dunare, iar tot ceea ce a fost afectat la vremea respectiva, cum ar fi localitatea Oltina, a fost remediat. Tot anul acesta au fost derulate trei proiecte principale - refacerea falezelor de la Constanta, zona Eforie si zona Costinesti. In privinta eroziunii plajelor, tot ce pot sa spun este ca mi-e rusine ca sunt constantean...", a incheiat Ionel Manafu.

Oscar Benes admite ca a realizat anul acesta mult mai putin decat
si-a propus

La capitolul nerealizari sau necesitati stringente, cel mai radical a fost directorul Casei de Pensii, Oscar Benes, cel care se si simte cel mai nedreptatit de mass-media in privinta criticilor aduse indolentei angajatilor si a incetinelii cu care s-a facut recalcularea pensiilor. "Am realizat anul acesta mult mai putin decat mi-am propus. Recalcularea pensiilor a fost cea mai ampla activitate asumata de un guvern. La cererile primite, circa 55-57% dintre pensionari au ramas cu venituri stationare, ceea ce a starnit un val de nemultumiri, la care s-au adaugat si cei care s-au considerat nedreptatiti de sumele primite dupa recalculare", a declarat Oscar Benes. O alta problema majora a Casei de Pensii Constanta a constituit-o numarul foarte mic de bilete de tratament subventionate de stat. Pentru 18 zile de tratament, cazare si masa, pensionarii platesc ceva mai mult decat un milion de lei vechi, dar, pentru intreg judetul Constanta au fost alocate doar 5.300 de bilete, la un numar de 40.000 de pensionari, la care se adauga si beneficiarii legilor speciale (veterani, vaduve de veterani etc). Concluzia - un pensionar ar putea beneficia de un bilet de tratament la 43 de ani o data! Vestea buna de la Casa de Pensii Constanta o reprezinta infiintarea, la Medgidia, de la 1 ianuarie, a unei filiale locale, la care vor fi arondate 22 de localitati din zona respectiva - un municipiu, doua orase, iar restul comune. Pentru toate celelalte orase si comune din judet, promite Oscar Benes, vor avea loc deplasari regulate ale angajatilor Casei de Pensii Constanta, care vor prelua rezolvarea dosarelor din "teritoriu".

Alianta DA - in topul preferintelor in 23 de localitati, PSD si PRM in 7

Sondajul de opinie amintit de Stelian Dutu a fost realizat de o firma bucuresteana, in 20 de comune (121.008 locuitori) si 10 orase (519.557 locuitori). In cadrul chestionarelor au fost urmarite trei probleme majore - chestiuni importante ale localitatilor respective, notorietatea anumitor personalitati, printre care si cea a primarului, precum si preferintele electoratului. Concluzia in ceea ce priveste preferintele elctoratului constantean de la sate si comune este ca, daca saptamana viitoare vor avea loc alegeri, 14 dintre cele 20 de localitati vor fi de partea Aliantei DA, in timp ce 6 ar vota majoritar cu PSD-ul. Alianta DA ar avea circa 11 localitati, in timp ce, reunite, PSD-ul si PRM-ul ar castiga votul politic in 9. In cadrul Aliantei DA, PD-ul ar fi in topul preferintelor electorale in 13 comune, in timp ce PNL-ul in numai 7. In ceea ce priveste municipiile si orasele, Alianta DA ar avea castig de cauza in 9 dintre acestea, iar PSD-ul numai intr-unul singur, acesta fiind insa una dintre cele mai mari orase din Romania, Constanta. Alianta DA ar mai pierde un oras, Basarabi, in cazul in care PSD-ul ar "merge" la alegeri impreuna cu PRM-ul. Daca PD-ul ar decide sa continue cursa electorala fara PNL, ar obtine votul majoritar in 6 orase si municipii, in timp ce patru dintre acestea (Cernavoda, Harsova, Techirghiol si Basarabi) ar reveni PNL-ului. In raportul per ansamblu, atat in comune, cat si in orase, Alianta DA ar fi preferata in 23 de localitati, PSD-ul in 7, in timp ce, in cazul unei aliante PSD-PRM, Alianta DA ar pierde patru localitati. In privinta preferintelor din cadrul Aliantei, PD-ul ar obtine votul majoritar in 19 localitati, in timp ce PNL-ul in 11.

Traian Basescu preferat de 35% dintre constateni

Fieful absolut al PSD-ului, reiese din sondajele prezentate de filiala judeteana a PD la Mangalia, sunt municipiul Constanta - Radu Mazare ar obtine aproape 50% din preferintele electoratului in cazul in care ar candida saptamana viitoare la alegerile pentru fotoliul de primar, iar la Cumpana, localitate aflata la cativa kilometri de Constanta - procentul pentru realegerea actualului primar, Mariana Gaju, ar fi de ... 96%, urmatorul candidat fiind creditat cu numai 1%! La polul opus, Mugurel Mitrana, primarul actual al comunei 23 August si proaspat "intrat" in PD, ar obtine 97% din preferintele locuitorilor, in timp ce primari precum Zamfir Iorgus, din Mangalia (PD) sau Gheorghe Hansa din Cernavoda (PNL), ar obtine procente confortabile, de 64% si, respectiv 62%. In privinta preferintelor parlamentare ale electoratului constatean, daca saptamana viitoare ar avea loc alegeri 46,4% ar opta pentru Alianta DA, 23% pentru PSD si 6,6% pentru PRM. Traian Basescu ar fi preferat de 34,4% pentru fotoliul de presedinte, Corneliu Vadim Tudor de 9,9% Gerge Becali de 9,1%, Mircea Geoana de 7,3%.

"Pentru a nu avea scandaluri in filiala, am mai "biciuit" unii membri", recunoaste Stelian Dutu

"Darea de seama" a lui Stelian Dutu a venit sa sublinieze, inca o data, optimismul sefului judetean al Partidului Democrat, in privinta "ridicarii" in sondaje a formatiunii, la nivelul localitatilor, dar si in municipiul Constanta. "La ora actuala, in judet exista 22.000 de membri activi, evidenta care a fost indelung "periata", a aratat Stelian Dutu. "PD Constanta a sprijinit toti primarii partidului in primirea de fonduri guvernamentale si a reusit sa isi infiinteze 23 de sedii, la care se adauga alte 15 deja existente. Concluzia sondajelor de opinie realizate la nivelul judetului arata ca 90% dintre constantenii din cele 30 de localitati ar vota cu PD-ul. Dobrogea este singura zona unde PD-ul este pe primul loc in preferintele electoratului. Am reusit ca, in filiala judeteana sa nu avem scandaluri, certuri sau dispute, chiar daca, pentru aceasta, a trebuit sa ii mai "biciuiesc" pe unii membrii". Totodata, Stelian Dutu a declarat ca Alianta a intrat deja in campanie, cerand sprijinul membrilor PD si PNL din tot judetul. "Ne asteapta o perioada foarte grea", a subliniat liderul filialei Constanta a PD. "In fiecare comuna trebuie sa existe cel putin cate un nucleu format din 20-50 de membri, care sa constituie structura functionala a partidului, in timp ce la orase ne asteptam la peste 100 de membri in orase si peste 100 de "activisti" in municipiul Constanta", a conchis Stelian Dutu.

Stelian Dutu confirma ca Valentin Zeicu va trece la PD
Partidul Conservator nu este intr-o forma tocmai buna in judetul Constanta. Dupa anuntul facut ieri de directorul Santierului Naval Mangalia, Eugen Pricopie, care si-a anuntat trecerea la PNL, a venit si randul democratilor sa aplice o lovitura sub centura PC-ului. Astfel, presedintele PD Constanta, deputatul Stelian Dutu, a declarat ca "Valentin Zeicu este in PD, cel putin asa am stabilit de acum aproximativ zece zile". "De fapt, dansul este de mult in PD, nu stiu daca si-a completat adeziunea, dar asta este doar o formalitate", a mai precizat Stelian Dutu. Faptul ca Partidul Conservator nu stie despre acest aspect - si anume "dezertarea" lui Zeicu, directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile, l-a facut pe Dutu sa exclame: "Ei (n.r. - conservatorii) nu au habar despre nimic!". Cat priveste pozitia presedintelui PC Constanta, Gheorghe Martin, fata de aceste noi plecari din partid, aceasta a fost: "Eu nu cred dimensiunea data plecarii de la Mangalia. Nu au plecat sute de oameni din PC, ci este vorba despre reprezentantul nostru ales pe baza de algoritm la Santierul Naval Mangalia. Secretarul executiv al PC, dl. Lilea a vorbit cu Pricopie, si a aflat ca acesta a suportat anumite presiuni si de aceea a plecat la PNL", a declarat fostul prefect, actualul lider conservator la Constanta. "Cine nu sta in partid nu trebuie tinut cu forta", a mai spus Martin, presedintele PC Constanta precizand ca acest lucru este valabil si in cazul lui Valentin Zeicu, asta daca intr-adevar directorul CN ACN a plecat la PD. "Zeicu mi-a zis ca vrea sa intre intr-o tacere politica, nu mi-a spus ca vrea sa plece, dar nici ca va mai fi activ in PC, iar eu am vorbit cu el acum doua saptamani", a marturisit Gheorghe Martin.