Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, ieri, la Sinaia, ca propunerea PD privind un pact e neagresiune reprezinta "un fel de fariseism", sustinand ca deciziile in PD sunt luate de "presedintele informal al partidului, Traian Basescu".
"Campania de neagresiune despre care vorbeste PD mi se pare un fel de fariseism din partea celor care o propun. Noi suntem de acord, dar, constatand cum a functionat PD, am indoieli ca va fi operationala", a declarat Tariceanu.
Potrivit liderului PNL, deciziile in PD nu sunt luate de Vasile Blaga ori de Adriean Videanu, ci de "presedintele informal, Traian Basescu".
"Am incredere si in Blaga, si in Videanu, dar problema este ca nu ei sunt cei care iau deciziile in PD. Deciziile in PD le ia tot presedintele informal al partidului, care este Traian Basescu. In functie de interesele lui Basescu, pozitia PD se va schimba, iar acest lucru a fost dovedit clar in ultima vreme", a spus liderul PNL, subliniind ca "PD nu este condus din interior, ci din afara".
Liberalii sustin modificarea Legii referendumului
In ce priveste Legea referendumului, Tariceanu a spus ca liberalii sustin principiul simetriei juridice, majoritatea care alege fiind si cea care poate demite. "Am discutat cu colegii mei despre principiul simetriei juridice, pentru ca nu avem o problema personala legata de actualul presedinte, cu toate astea majoritatea care alege trebuie sa fie si cea care demite", a spus liderul liberal.
Lideri ai PD si PNL se vor intalni si in zilele urmatoare, pentru a discuta termenii intelegerii de neagresiune pe perioada campaniei in vederea alegerilor pentru PE, o astfel de intelegere fiind propusa, luni, de democrati. Anuntul a fost facut, luni seara, intr-o emisiune televizata, de liderii celor doua formatiuni, Emil Boc si Calin Popescu- Tariceanu.
Dupa ce Emil Boc a anuntat, luni, decizia PD de a candida pe liste proprii pentru PE, el a apreciat ca PD si PNL ar putea semna o intelegere de neagresiune in perioada campaniei electorale, astfel incat adversarul comun al celor doua formatiuni sa fie PSD.
Calin Popescu-Tariceanu sustine ca PNL va avea o politica pragmatica, PD nefiind singura solutie de colaborare, si a sustinut ca liberalii au foarte multe variante.
"Din punctul meu de vedere, PD-ul a luat decizia de a rupe Alianta D.A. si de a o ingropa definitiv. Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista singura solutie colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii si mult mai multe decat isi inchipuie unii", a declarat Tariceanu.
Potrivit liderului PNL, Alianta D.A. "a intrat in moarte clinica", iar liberalii constientizeaza acest lucru "cu regret".
Intrebat care sunt solutiile de colaborare ale PNL, Tariceanu a sustinut ca "liberalii nu vor face alte aliante".
"Valoarea ideilor liberale in Romania nu este expirata. PNL are ca principala optiune afirmarea ideilor principiilor proprii", a spus premierul, numindu-l, totodata, pe Traian Basescu "cordonul ombilical al democratilor care ii ajuta sa se hraneasca si sa se mentina".
De asemenea, Tariceanu a apreciat ca PD nu va mai rezista mult presiunilor lui Traian Basescu si vor iesi de la guvernare.