Octavian Stireanu publica pe Amos News prima parte a articolului "Trei capcane pentru Ponta", pe care il puteti citi in continuare.
'Abia instalat la conducerea PSD si dupa ce agitatia din acest partid s-a potolit, tanarul Victor Ponta a si fost luat in vizor de marii maestri ai manipularilor pe media. Acestia, uitandu-se cam de sus la liderul social-democrat, mustacind superior si considerandu-l prada usoara, se pregatesc sa-l "impacheteze", incet si sigur, inca din minutul 1 al mandatului. Pentru aceasta, trei capcane sau diversiuni mai importante ii sunt pregatite lui Victor Ponta, fiind repetate mereu de aceiasi cunoscuti profesionisti ai manipularii.
1. Prima este aceea ca "Basescu nu mai este o miza, el nu mai candideaza, deci nu mai conteaza", prin urmare ar cam trebui lasat in pace de PSD si liderii sai.
2. A doua diversiune vizeaza apararea cu dintii a fetisului cotei unice. Victor Ponta a declarat ca respinge de principiu cota unica, fiind adept al impozitarii progresive. Aceasta situatie ii alarmeaza la culme pe sustinatorii cotei unice, care acum se afla in fata unui iminent faliment ideologic si doctrinar al acestei cote. Evidenta ca un alt tip de fiscalitate ar fi temperat mult efectele crizei ii sperie pe apologetii cotei unice.
3. A treia diversiune este permanenta culpabilizare a PSD, care "n-a fost in stare" sa faca reforma statului, confundata cu modificarea Constitutiei, pe care Basescu (devenit presedinte cu voturi aduse din strainatate) si portocalii ar fi obligati s-o realizeze, intrucat "asa vor rrromanii si Poporul, cu P mare", cum tot propovaduieste acelasi domn Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei)...
Diversiunile acestea ar trebui demontate inainte ca samovarul manipularii care pufaie din ele sa se transforme in locomotive foarte greu de oprit in constiinta publica. Si le vom lua pe rand - cate una pe zi, ca aspirina...
1. Traian Basescu (care n-ar fi fost presedinte fara voturile aduse din strainatate) ramane un important si foarte actual responsabil politic. N-are cum sa fie lasat deoparte. Actualul presedinte trebuie sa ramana o tinta politica permanenta a adversarilor sai, atat in perioada integrala a mandatului, de 10 ani sau cat o fi, cat si, eventual, dupa incetarea acestuia.
Traian Basescu (care a castigat mandatul in cele 11 ore ale diferentelor de fus orar) poarta raspunderea pentru tot ce-a facut si va face, din decembrie 2004 incoace, regimul instalat de domnia sa si pentru cum va arata tara dupa deceniul suprematiei sale. Prin "regim", in sens larg, se intelege guvernarea impusa dupa reguli proprii de dl.Traian Basescu (care a devenit presedinte cu voturi aduse din strainatate), efectele acesteia in plan economic si social, diferenta dintre cum au preluat tara si cum o vor preda, dar si celelalte trasaturi ale societatii romanesti din aceasta perioada (dominatia serviciilor secrete, pandemia interceptarilor telefonice, reinventarea dosarelor de cadre, numite "mape profesionale", instalarea "republicii procurorilor" etc, etc, etc).
Nu poti sa fii "presedinte-jucator" doar cand e vorba sa influentezi destine, sa iei decizii si sa dictezi mersul tarii. Adica sa dai la gioale adversarilor ori sa trimiti mingea in capul spectatorilor nevinovati, dar cand vine vremea ca lumea sa constate ce scor catastrofal arata tabela de marcaj sa treci brusc in tribuna sau sa te ascunzi la vestiare!
Ar fi o mare capcana sa inchidem ochii la acest frumos cantec de sirene, sa inghitim pastila adormirii si sa ne imbatam cu ideea ieftina ca "Basescu nu mai e o miza"! Ba, dimpotriva, vestea rea este ca mandatul sau este de zece ani, iar cea buna - ca primii cinci deja au trecut! Pentru cat a mai ramas, dl Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) este apt combatant!
Este adevarat ca liderul PSD acorda o intaietate de principiu proiectelor sale si ale partidului pe care-l conduce, manifestand o preocupare indeosebi pentru ceea ce trebuie facut in perioada post-Basescu. Acest lucru arata responsabilitate politica si o anume ordine de prioritati, in raport cu derizoriul unor dispute politicianiste cu Traian Basescu (care a castigat alegerile in cele 11 ore ale diferentelor de fus orar).
Dar punerea in ordine a lucrurilor si a unor prioritati de partid nu presupun nicicum ignorarea raspunderii pe care actualul presedinte o are pentru absolut tot ce se petrece in societatea romaneasca.'