CorectNews: Diversiunea de toamna - varietati in curs (Ator: Adina Keneres)
Cine mai invidiaza cele cateva batalioane ale puterii ar merita, poate, sa se gandeasca de doua ori. Ar face fata regimului cazon de 12 ore pe putin de inventivitate obligatorie? Caci nu numai banii s-au facut scumpi, ci au inceput sa fisiie a moarte si festilele imaginatiei producatoare de show-uri la intern si la extern. N-ar fi exclus sa traim ziua in care, in loc de reclama color la binefacerile exploatarii multilaterale a Rosiei Montane, presa si ecranele sa ni se umple de anunturi color 'cautam diversionisti de toate varstele, gradele si competentele'.
Pentru toamna asta fusesera de cu vara aliniate la start cateva calupuri considerate sigure : Schengen in doua trepte, capitalizabil ca victorie a guvernarii impotriva perceptiei eronate asupra raiului roman si impotriva abuzurilor care abunda in practicile partenerilor UE; minister nou-nout garantind urgente absorbtii masive de fonduri UE prin pase magnetice bazate pe recunoasterea unui chip cunoscut la Bruxelles; voluminoase circoteci de gen judiciar, cu suspansuri la DNA, ANI, DIICOT etc.; lung sir de hamaieli si clantaneli montat pe incidente preelectorale intre toti si toti, cu detalii locale care mai dezgroapa cate o mita cocheta, un nepotism largit, un trafic de influenta; cate o remaniere-susanea intre ai nostri, un un-doi intre directori si sefi diversi; foc de artificii cu Miscarea Populara, bal inaugural cu Alba-ca-Zapada; infiintare in tromba al celui de-al n-spelea stat american minier cu capitala la Rosia Montana; fondari peste fondari si recunoasteri peste plan de partidulete noi si vechi, grupuri si coalitii, aliante si intovarasiri ale tuturor tovarasilor care nu mai zburda pe campii, ci bat pas de defilare. In rezerva se pusesera, in linie de bataie: evenimente cu cintec, dezvaluiri socante, NUP-uri surprinzatoare etc.
Bilantul partial la 22 septembrie e deja sumbru: Schengen oha - in mod evident, nu perceptiile sunt de vina, ci chiar starea de fapt, iar abuzurile UE nu sunt noi, ci tot din cele vechi, deci guvernarea nu cunoaste materia si e integral vinovata ca pica examenul; s-a inteles deplin ca ministerul cel nou n-are treaba cu absorbtia fondurilor, ci cu jocul de glezne intr-un ring cat o batistuta; spectacolele cu politai, procurori si judecatori sint zapate urgent, caci 95 % din populatie, copiii inclusiv, stiu ca locuiesc intr-o tara 95 % penala; mutrele ministeriale care se permuta in bazin nu frisoneaza pe nimeni; Miscarea Populara din Alba-ca-Zapada sau invers s-a autoanulat prin tembelism propriu si ticalosie funciara; Rosia, in loc de tezaur, are sanse mari sa devina cel mai ieftin detonator, stergand de pe fata pamantului si locuri, si inrudiri cu Uniunea Americana; firma 'La partidu’ vesel' e zapata chiar mai iute decat cea cu catuse si blitz-uri, robe si serviete.
Mai grav, toate belelele autentice se umfla si sufoca: banii dispar ca zvarlugile, datoriile cresc, firmele falimenteaza, pseudosomajul de 5 % isi scoate coltii veritabili de 20%, stomacurile ghiortaie, spitalele se scufunda, educatia se zbate, violenta creste si mai vine si frigul. Paliative ipocrite, precum trezirea sindicatelor si alunecarea pe jgheab deturnant a unor fonduri de la unii la altii, taraieli de refinantari si rectificari, abia de mai trec mingea peste fileu, nicicum sa mai castige meciul.
Si atunci? Cum adica? Vom trece la programul varietatilor de iarna! Le stiti, nu? Sunt alea de anul trecut, ca sa facem o economie. Deci, vom viziona da capo numerele din pliantul 'Iarna 2010': stati linistiti ca-l dam jos pe Boc cu gilmele lui si va livram tehnocrati; stati linistiti ca gasim solutii pentru subventii, ajutoare, daruri, ma rog, bacsisurile standard; stati linistiti ca ne reformam si ne modernizam de nu ne mai recunoastem; stati linistiti ca avem crestere economica, iar in 2012, 2013, 2014, 2015 etc., o sa fie si mai si, desi azi si maine suntem tot in iad; stati linistiti ca totul e la noi macrostabil, macrogigea si impenetrabil pentru cei fara premiu Nobel; stati linistiti ca mai e putin pana departe, iar desagii pe care nu i-ati umplut pana acum si sacii inca neaburcati in caruta pot sa stea tot acolo; stati linistiti si repetati dupa noi mantra iresponsabilitatii noastre 'de fiecare dintre noi depinde fericirea si belsugul natiunii noastre, fiecare la locul sau de munca, bla, bla' ; si celelalte, toate celelalte care va impiedica inca - mai ales ca e frig, nu ? - sa puneti mana pe ciomag si sa ne opriti din bunatate de devalizare.
Totusi, in ciuda succesului iarasi dat ca sigur al diversiunii de iarna, o oarecare sastiseala s-a insinuat si, poate, n-ar fi o idee rea sa lansam de pe acum tatonari in vederea identificarii spiritelor creatoare care ar schimba fata diversiunii de primavara. Macar asa, atunci cand bagam la gazeta si pe post anunturile color, suntem deja in teren cunoscut. Unde mai pui ca nu poti sa te dai chiar asa pe mana oricarui necunoscut, oricat ar fi el de genial: trebuie sa ai o fisa premergatoare, ceva, sa stii din ce unitate vin ta-su, ma-sa, ce vorbeste seara in pat etc. Ma rog, rutina.