Reprezentantii Partidului Conservator, filiala Galati, au cerut instantelor de judecata sa anuleze numirea viceprimarului din comuna Corni si a unei decizii privind invalidarea mandatului unui consilier local din localitatea Balasesti intrucat s-ar fi incalcat legea.

Desi de la alegerile locale a trecut aproape o luna, lucrurile nu s-au clarificat nici acum in administratia locala. In comuna Pechea atributiile primarului au fost preluate temporar de viceprimarul proaspat ales intrucat validarea edilului-sef a fost contestata la Tribunal.

Acum conflictul dintre partide s-a mutat in comunele Corni si Balasesti, unde, dupa cum se stie, a iesit un taraboi in toata regula dupa ce presedintele PC Galati, Eugen Durbaca, i-a exclus din partid pe cei doi consilieri locali alesi.

Presedintele PC, filiala Corni, Ion Bobeica, a cerut mai nou instantei de judecata sa invalideze mandatul noului viceprimar ales, Vasile Alexandru, pe motiv ca la alegerea acestuia nu au participat 2/3 dintre alesii locali, asa cum cere legea. Ion Bobeica sustine ca la sedinta cu pricina au participat doar sase consilieri, tocmai in ideea ca restul de cinci alesi sa nu asiste la votarea noului viceprimar.

Disputa din justitie a luat pe alocuri tente hilare dupa ce presedintele PC Corni a tinut sa le precizeze judecatorilor ca actiunea este menita sa combata si nepotismul din administratia locala. Omul sustine ca fratele viceprimarului ar fi secretar al Primariei, iar nevasta acestuia este contabila in cadrul institutiei. Nici seful de post nu a fost uitat, acesta fiind "incadrat" drept cumnat al viceprimarului, de unde reiese ca familia nu trebuie lasata sa se "intregeasca" in primaria din localitate.

Scandalul de la Balasesti continua

Se pare ca voia conducerii PC Galati nu s-a realizat in comuna Balasesti, in ciuda excluderii din partid a celor doi consilieri locali apartinand acestei formatiuni politice. Unul dintre conservatorii care au devenit consilieri locali in urma acestei actiuni, Costel Dabija, s-a trezit cu mandatul invalidat de catre colegii sai pe motiv ca un "renegat", Neculai Enache, a contestat excluderea sa din partid.

Din nou situatia tinde sa devina comica, in conditiile in care, avand acordul de la "centru" pentru a fi numit consilier local, Costel Dabija a fost trecut pe linie moarta prin votul a doar doi membri ai comisiei de validare. Conform Legii nr. 215/2001, comisia de validare examineaza legalitatea alegerii fiecarui consilier local si propune Consiliului Local invalidarea mandatului unui ales numai daca alegerea respectivului s-a facut prin frauda electorala.

Nu este cazul aici, dar sunt si alte aspecte in ceata. De pilda, primul vot al comisiei de validare s-a facut in prezenta a doar trei membri, in timp ce al doilea s-a realizat cu 10 membri, care si-au impartit voturile in mod egal, cinci "pentru", cinci "impotriva", situatie in care nu se putea decide nimic.