Presedintele Turciei, Abdullah Gul, si cel al Romaniei, Traian Basescu, au discutat luni, la Bucuresti, despre cooperarea in domeniul energetic si economic, inclusiv despre proiectul Nabucco, tara noastra informand partea turca despre faptul ca sustine implicarea Gaz de France in proiect. Subiectul energiei a fost unul dintre cele mai importante de pe agenda. Astfel, potrivit presedintelui roman, cele doua parti au discutat despre Nabucco, dar si despre un proiect mai vechi al unui cablu submarin care sa conecteze sistemele energetice dintre cele doua tari, avand in vedere ca disponibilitatile energetice ale tarii nostre vor creste dupa deschiderea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Intrebat despre faptul ca Romania, spre deosebire de Turcia, sustine implicare Gaz de France in proiectul Nabucco, Abdullah Gul a spus ca Nabucco este foarte important si spera sa fie realizat cat mai repede. "Suntem deschisi", a mai comentat el.

"In discutiile bilaterale am ridicat problema parteneriatului Gaz de France, urmand ca partea turca sa analizeze", a precizat si Basescu. Totodata, seful statului a subliniat ca a discutat cu Gul nevoia crearii unui parteneriat in ceea ce priveste programul european Sinergia Marii Negre, dar si in cadrul programelor de vecinatate ale UE destinate Marii Negre si statelor din regiune. "In discutii am informat aliatul si prietenul nostru legat de viziunea noastra asupra extinderii NATO si am facut o analiza in detaliu asupra situatiei din Balcanii de Vest si Irak", a mai adaugat Basescu. Basescu a dat asigurari partii turce ca Romania va fi un sustinator "constant si fara rezerve" al aderarii Turciei la UE cand toate conditiile vor fi indeplinite si s-a oferit sa puna la dispozite expertiza din acest punct de vedere. Gul a insistat si el asupra faptului ca Romania este pentru Turcia un prieten si un aliat in contextul stabilitatii din Balcani si de la Marea Neagra, dar si un exemplu al unei integrari euro-atlantice de succes. El si-a exprimat satisfactia ca tara sa are in Romania "un prieten in cadrul UE". Ambii presedinti s-au referit si la dezvoltarea relatiilor economice, avand in vedere ca Turcia este cel mai mare partener comercial extracomunitar al romanilor, cu un nivel al schimbului comercial de aproximativ 7 miliarde de dolari. In acest context, Basescu a fost intrebat de ziaristii turci despre situatia vizelor pentru oamenii de afaceri. "Va asigur ca Guvernul Romaniei face tot ce se poate pentru a gasi solutii de a usura deplasarea oamenilor de afaceri turci", a spus seful statului, adaugand ca Romania este insa membru UE si NATO, ceea ce inseamna ca are "obligatii strict asumate". "Nu este un raspuns diplomatic, ci in mod cert in interiorul obligatiilor vom incerca sa gasim solutii", a adaugat el. Cele doua parti au semnat patru acorduri - unul pentru notificarea rapida in caz de accident nuclear, un acord maritim si un al treilea privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor, alaturi de un program pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, artei, tineretului si sportului. La ceremonia de semnare si la discutii au fost prezenti si ministrii liberali Adrian Iorgulescu, Ovidiu Silaghi si Ludovic Orban. Acesta din urma a stat la dreapta presedintelui in timpul convorbirilor, cei doi dand mana dupa semnarea acordului in domeniul transporturilor.

Intalniri cu liderii comunitatii turce din Romania

Osman Fedbi, presedintele Uniunii Democrate Turce din Romania, insotit de lideri ai comunitatii turce, a participat in urma cu doua zile la o ora de convorbiri cu Abdullah Gul, presedintele Turciei. In prima zi a vizitei sale oficiale in Romania, presedintele turc a tinut sa se intalneasca cu lideri ai comunitatii turce si tatare precum si cu muftiul cultului musulman din Romania. Serin Gafar, presedinta comisiei de cultura UDTR, in cadrul discutiilor desfasurate la hotel Intercontinental Bucuresti, i-a prezentat presedintelui Abdullah Gul cateva informatii despre comunitatea turca din Romania, proiecte culturale pe care le deruleaza UDTR pentru pastrarea identitatii sale spirituale, a limbii, traditiilor si obiceiurilor.