AmosNews 3 informeaza: Traian Basescu: Trebuie sa gasim solutii ca in jurul datei de 1 Iunie sa reintregim salariile bugetarilor
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in Parlament, ca se cauta soluții pentru ca in jurul datei de 1 Iunie sa fie reintregite salariile bugetarilor.
"Cred ca este datoria mea si a dumneavoastra sa gasim solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor. Este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si asupra a ceea ce eu cred ca trebuie facut in continuare. In 2009 Romania nu se mai putea imprumuta de pe piata, ceea ce a reclamat o interventie urgenta la FMI si UE. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa. Sper ca veti avea capacitatea sa explicati in campanie ca au fost masuri necesare care au avut prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia. Daca nu s-ar fi luat in 2010 masurile, banii nu ar fi fost suficienti pentru acoperirea salariilor si pensiilor", a declarat președintele Traian Basescu.
"Regret ca opozitia nu este in Parlament. Nu este cea mai buna solutie sa subminezi cea mai importanta institutie a statului roman. Adresez opozitiei rugamintea de a reveni in Parlament si a discuta problemele politice aici", a mai spus președintele Basescu.

Traian Basescu a fost huiduit in Parlament

In timpul discursului, președintele a fost huiduit de catre un grup de protestatari aflați la balcoanele Palatului Parlamentului. Oamenii i-au cerut demisia președintelui și au aruncat cu fluturași de la balcon.
"Bine, asteptati sa imi termin cuvantul... Domnilor, mergeti la dansul si chemati-l", a spus Basescu, referindu-se la o persoana aflata la balcon.

Traian Basescu a laudat parlamentarii

"Cred ca este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si ceea ce cred ca ar trebui facut. Stim cu totii ca guvernul si parlamentul in 2009-2011 au parcurs o perioada dificila. In 2009, Romania ajunsese in situatia in care nu se mai putea imprumuta de pe piata. Stim cu totii ca ati acceptat cu costul voturilor dumneavoastra sa adoptati masuri extrem de severe ce au afectat fiecare cetatean. Trebuie spus ca niciun politician nu isi permite vreodata sa gandeasca cu relaxare la masuri de genul reducerii salariilor, cresterea TVA", a susținut președintele.

Calde multumiri guvernului Boc

"Dincolo de situatia dificila, trebuie sa va multumesc inca o data dvs. si guvernului Boc. Ati accelerat procesele de reformare a statului. Acesta a fost angajamentul meu electoral in 2009. Ati fost aceia care ati spus ca ne trebuie un alt tip de justitie. Cele din vremea lui Ceausescu nu puteau raspunde nevoilor unei societati moderne. Rezultatele se vad. Cel putin in ultimii doi ani justitia a devenit tot mai eficienta in lupta impotriva coruptiei. Nimeni nu se mai simte la adapost. Astazi, prin cadrul legislativ creat, rezultatele incep sa apara. Nimeni dintre cei care fraudeaza statul nu mai doarme linistit, inclusiv judecatorii corupti. Legea educatiei: Implementarea noii legi mi se pare fundamentala pentru ca Romania sa aiba o sansa", le-a spus Basescu parlamentarilor.

De ce a fost retrasa Legea Sanatatii

"Legea sanatatii din pacate a trebuit retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere. Nu inteleg de ce putem accepta ca intre scoli sa fie competitie, iar la spitale sa nu avem aceasta optiune. Am convingerea ca tema trebuie reluata ca unul dintre pilonii principali pentru mdoernizarea statului. In lipsa pachetului minim garantat de servicii medicale, legea sanatatii poate fi un esec. Asiguratii de sanatate trebuie sa stie ce le garanteaza statul.Reorganizarea administrativa nu se poate face de a doua zi de la promulgarea legii. Trebuie un timp de tranzitie. Adoptati reorganizarea pentru ca nimeni nu poate convinge pe nimeni ca organizarea veche mai poate raspunde nevoilor de azi. Va mai aduc un argument: se construieste bugetul pentru 2014-2020. Este clar ca modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltare regionala a fost departe de a fi eficient. Fiecare judet a fost cu interesele lui", a mai spus Basescu.
Traian Basescu a cerut trecerea la Parlament unicameral
Presedintele Traian Basescu a cerut trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri si trecerea la votul uninominal pur. Președintele a subliniat ca votul uninominal compensat creeaza distorsiuni."E o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida vot uninominal curat, care nu lasa oameni de pe locul trei sa ajunga in Parlament, iar oamenii de pe locul unu in colegiu sa stea acasa", a spus președintele.
Basescu: Avem motive de optimism
"Eu cel putin incerc sa va transfer ceea ce simt fiind in deplina cunostinta de cauza. Aveti de ce sa fiti optimisti! Romania nu va face pasi inapoi, chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului", a declarat Basescu.
"Va pot spune ca nu ne va fi usor, dar nu ne va fi atat de greu cum ne-a fost in 2009, 2010, 2011, pentru ca suntem mult mai bine pregatiti sa facem fata acestui proces care eventual se va produce", a spus presedintele.
"Va asigur ca avem motive de optimism, stim ce avem de facut, am acumulat o experienta a unei crize grele si suntem bine pregatiti sa facem fata unei eventuale recesiuni care s-ar instala in zona euro in partea a doua a anului", a menționat seful statului.
"Romania nu-si poate vedea evolutia viitoare si securitate din punctul de vedere al sperantei de prosperitate decat in interiorul UE, alaturi de statele UE". "Iar din punctul de vedere al securitatii nationale, cea care vizeza integritatea si securitatea noastra, parteneriatul cu SUA ramane un pilon de baza al politicii noastre", a mai spus el.
Basescu: Romania este pregatita sa faca fata unui eventual nou val al crizei financiare
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania este pregatita sa faca fata unui eventual nou val al crizei financiare in partea a doua a anului.
"Probleme vor mai fi in UE si, foarte probabil, in partea a doua a anului, la nivelul intregii zone se va constata intrarea in recesiune, cu efecte si pentru economia romaneasca si pentru veniturile din bugetul de stat si pentru veniturile fiecarui roman si chiar pentru locurile de munca, dar din acest punct de vedere va pot spune ca nu ne va fi atat de usor, dar nu ne va fi atat de greu cum ne-a fost in 2009, 2010, 2011 pentru ca suntem mult mai pregatiti sa facem fata acestui proces, care eventual se va produce. Va asigur ca avem motive de optimism. Stim ce avem de facut, am acumulat o experienta a unei crize grele si suntem bine pregatiti sa facem fata unei eventuale recesiuni care s-ar instala in zona euro in partea a doua a anului", a spus seful statului in discursul sau din Parlament.
"In calitate de sef de stat nu mi-a placut niciodata faptul ca aflam din declaratii dintr-o capitala sau dintr-o a doua capitala ce vom face la consiliul urmator. Si nu numai mie nu mi-a placut, multor sefi de stat si de guvern nu le-a placut. Romania va fi un sustinator puternic al unei tot mai mari puteri a CE si nu a unui stat contributor sau a altuia. Obiectivul nostru si garantia corectitudinii gestionarii afacerilor europene este in Comisia Europeana, ei pot sa fie un arbitru neutru care sa vegheze la interesele tuturor, de aceea eforturile noastre sunt legate de consolidarea autoritatii si a atributiunilor CE. (...) Vreau sa stiti ca Romania indeplineste multe din criteriile cerute pentru aplicarea Tratatului fiscal si eu cel putin incerc sa va transfer ceea ce simt fiind in deplina cunostinta de cauza. Aveti de ce sa fiti optimisti, Romania nu va face pasi inapoi chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului", a aratat Traian Basescu.