Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita cere autoritatilor statului sa intervina ferm pentru stoparea "actiunilor separatiste pe criterii etnice" si face apel catre maghiari sa nu se lase antrenati "intr-o aventura periculoasa care poate duce la confruntari, distrugeri, suferinte si moarte".
Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita arata, intr-un comunicat remis, ieri, presei, ca UDMR s-a pronuntat fara echivoc pentru autonomia teritoriala a "asa-zisului Tinut Secuiesc" si pentru declararea limbii maghiare ca limba oficiala in aceasta zona.
In aceste conditii, Forumul cere autoritatilor statului roman, "in numele celor aproape 100.000 de romani care traiesc in cele doua judete", sa intervina pentru "respectarea Constitutiei Romaniei si stoparea actiunilor separatiste".
Forumul Civic a adresat, totodata, un apel catre concetatenii maghiari sa nu se lase antrenati intr-o "aventura periculoasa, care poate duce la confruntari, distrugeri, suferinte si moarte, asa cum s-a intamplat in Kosovo".
Semnatarul documentului, vicepresedintele Forumului, avocatul Ioan Solomon, sustine ca el personal a primit numeroase reactii si mesaje de solidaritate din partea romanilor din intreaga tara, care au spus ca nu vor accepta niciodata existenta in mijlocul tarii a unei enclave etnice, in care romanii sa fie marginalizati si asimilati.
In documentul citat se mai arata ca "mult trambita autonomie secuiasca in toate timpurile a insemnat pentru romanii din zona asuprire, umilinte, intoleranta si, in cele din urma, asimilare".
"Toate acestea sunt argumente pentru care nu vom putea ramane indiferenti la aceste incitari periculoase si vom reactiona pe masura", se mai arata in comunicatul citat.
Forumul Civic al Romanilor din Covasna si Harghita apreciaza ca maghiarii din Romania se bucura de toate conditiile pentru a-si pastra si a-si afirma identitatea culturala, etnica si confesionala si considera ca este timpul ca presedintele tarii, Traian Basescu, si premierul Calin Popescu-Tariceanu sa-si exprime clar pozitia si sa actioneze in consecinta fata de problema autonomiei Tinutului Secuiesc, aratand ca lipsa de reactie la acest nivel este interpretata drept aprobare tacita si este de natura a incuraja escaladarea "acestor demersuri anticonstitutionale si segregationiste".
In comunicatul de presa se mai arata ca "prin toate afirmatiile grave, antiromanesti, anticonstitutionale si neeuropene" si prin recentele "demersuri incitatoare intreprinse pentru enclavizarea Romaniei", Markó Béla a demonstrat ca a incalcat juramantul de credinta si nu e demn a ocupa functia de vicepremier al Romaniei, motiv pentru care Forumul Civic solicita demiterea acestuia din Guvern.
La initiativa UDMR, primarii si viceprimarii maghiari din Tinutul Secuiesc au adoptat, sambata, la Miercurea-Ciuc, in numele comunitatilor lor, declaratia de intentie privind obtinerea prin mijloace legale a formelor de autonomie cuprinse in programul UDMR, incluzand si autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.
Pornind de la modelele de autonomii existente in Uniunea Europeana, participantii au decis sa infiinteze, sub denumirea "Uniune pentru Tinutul Secuiesc", asocierea consiliilor locale din regiune.
Presedintele UDMR, Markó Béla, prezent la intalnirea de la Miercurea-Ciuc, declarase ca "scopul realizarii dezideratelor secuimii si solutia in acelasi timp este obtinerea autonomiei", aratand ca pentru obtinerea autonomiei teritoriale este necesara modificarea Constitutiei, a cadrului legislativ romanesc si a directivelor Uniunii Europene.