Senatorul Radu Catalin Mardare a sustinut o declaratie politica intitulata: "AUTONOMIA LOCALA SI DESCENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA IN VIZIUNEA PDL"

Politizarea in administrarea treburilor tarii si in dezvoltarea teritoriala se face prin dirijarea banilor publici sau europeni numai catre comunitatile conduse de primari portocalii. Culmea politizarii, pe care guvernul PDL - UNPR - UDMR s-a catarat tenace, antidemocratic si antieuropean, arata asa: nu numai ca nu le dam bani, nu-i lasam sa foloseasca nici banii lor pentru a-si rezolva propriile probleme.
Printr-o hotarare de guvern din anul 2007, trei sectoare de drum national, totalizand 15 km, proprietate publica a statului, au fost transmise din administrarea Consiliului Local Onesti in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Potrivit protocoalelor de predare - primire si proceselor verbale de constatare si identificare, aceste sectoare de drumuri nationale se aflau din punct de vedere tehnic la limita acceptabila a uzurii.
Dupa aproape 4 ani, tot prin hotarare de guvern, ministerul a retransmis comunitatii onestene, fara consultarea autoritatilor locale, aceleasi sectoare de drum national, intr-o stare mai proasta decat cea in care le preluase, desi in tot acest timp a incasat taxe de la proprietarii de autovehicule. In prezent drumurile respective se afla intr-o stare avansata de degradare, din cauza neefectuarii lucrarilor de reparatii.
Analizand aceste aspecte, Consiliul Local Onesti a luat, in luna aprilie 2011, decizia angajarii unui credit si a aprobat studiul de fezabilitate pentru investitia "Reparatia infrastructurii rutiere", precum si caietul de sarcini. Hotararile consiliului local au fost comunicate in termenul legal Institutiei Prefectului, dupa care a urmat un lung schimb de solicitari de acte si documente, respectiv raspunsuri, intre cele doua institutii. In final, Institutia Prefectului a solicitat revocarea celor trei hotarari de consiliu local si, inainte de implinirea termenului legal de 30 de zile de la solicitarea de revocare, a comunicat faptul ca acestea au fost atacate la instanta de contencios administrativ, ceea ce presupune suspendarea de drept pana la solutionarea cauzei. In data de 30 august, consilierii locali din toate partidele reprezentate, PSD, PNL si PDL au semnat un "Protest impotriva actiunilor de suspendare a hotararilor Consiliului Local Onesti" care vizau repararea infrastructurii rutiere din municipiu.
Instanta de judecata, dupa ce a admis o cerere de amanare formulata de Institutia Prefectului, a respins ca neintemeiata actiunea introdusa de prefect, constatand ca hotararile Consiliului local Onesti sunt legale. Printre altele, instanta a apreciat ca organul unitatii administrativ teritoriale, consiliul local, si-a exprimat vointa de a adopta cele trei hotarari in sfera dreptului civil si nu a dreptului public. Acestea nu se incadreaza in categoria actelor administrative, asa cum sunt ele definite prin lege, iar reprezentantul Guvernului in teritoriu nu poate, prin urmare, interveni in activitatea autoritatilor administratiei locale, prin a ataca in instanta alte acte decat cele administrative.
Instanta a avut, de asemenea, in vedere si avizul favorabil al Comisiei de autorizare a imprumuturilor locale, in baza prevederilor legii privind finantele publice locale, precum si respectarea legii privind transparenta decizionala in administratia publica.
Dar culmile au si ele culmile lor, prefectul judetului Bacau a decis sa nu se limiteze la tergiversarea de aproape un an a proiectului si a declarat recurs impotriva sentintei, perpetuand starea de suspendare a hotararilor consiliului local. Doar - doar i-or prinde pe onesteni alegerile locale cu drumurile pline de gropi si injurandu-l pe primar.
Acum e clar, daca nu era vorba de repararea unui drum national ci de un teren de fotbal in panta, sau de o telegondola, daca acolo nu era un primar al PSD ci al coalitiei portocalii, era invers ca in povestea de la Radio Erevan, nu li se lua ci li se dadea. Intru "modernizarea Romaniei", "interesul national" si gloria candidatului PDL, in portocaliu sau in varianta vopsita.