Presedintele SRTV, Valentin Nicolau, incearca sa se puna la adapost dandu-si o demisie la misto, care ar urma sa devina efectiva "in momentul in care presedintele Romaniei va promulga o noua lege de organizare si functionare a TVR”. Dupa cum oricine stie, adoptarea unei legi in Parlamentul Romaniei este o chestiune de durata care, in plus, mai poate fi tergiversata prin multiple tertipuri - mai ales in conditiile in care Nicolau beneficiaza in continuare de sprijinul PSD, partid din care fac parte si presedintii celor doua Camere. Nicolau nu s-a multumit numai cu anuntarea unei intentii ci s-a si grabit sa trimita Parlamentului demisia sa. Documentul nu uita sa precizeze ca demisia va intra in vigoare doar atunci cand pomenita lege va fi promulgata.

Pentru a se pune la adapost, Nicolau a sustinut ca demersul sau urmareste doar binele TVR-ului, mai exact scoaterea postului national de televiziune de sub influenta politica: "Pana in acest moment, TVR a pierdut toate bataliile cu politicienii. Acum avem sansa sa castigam prima victorie”. Nobilul scop declarat i-a permis actualului director al TVR sa ceara ajutorul presei si al societatii civile, plus pe cel al "politicienilor care nu vad in TVR doar un instrument cu care pot manipula si cu care se pot infatisa lumii altfel decat sunt”. Valentin Nicolau nu a ezitat sa ofere detalii referitoare la cum ar trebui sa arate viitoarea lege a TVR. Astfel am putut afla cu totii ca directorul Televiziunii Romane - institutie acuzata chiar de catre proprii jurnalisti de slugarnicie fata de fosta putere - doreste, printre altele, "refacerea demnitatii jurnalistilor si celorlalte categorii de salariati din TVR” si "eliminarea deciziei subiective”, prioritati neregasite in preocuparile lui Nicolau in timpul regimului Nastase-Iliescu (ordinea in care i-am trecut pe cei doi respecta ponderea si importanta acordate fiecaruia de catre institutia condusa de Nicolau). Directorul aflat pe lista neagra a actualei puteri nu a ratat ocazia de a nega corectitudinea monitorizarilor care incrimineaza activitatea TVR, afirmand ca ele nu ar fi fost facute "in conformitate cu reglementarile europene in domeniu si cu formatul CNA”.
Executivul vrea o comisie de ancheta pentru SRR si SRTV

Mai mult, conducerea TVR a pregatit si niscaiva acari Pauni, anuntand deja ca, "pentru unele nereguli” sesizate in jurnalele de stiri prezentate la postul national de televiziune, vinovatii vor fi penalizati iar printre victime se va numara si seful Redactiei de stiri. Cu toata complexa sa strategie si demisia bine regizata, Nicolau pare sa aiba ghinion din moment ce, tot ieri, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a anuntat la randul lui ca Executivul a decis sa ceara liderilor grupurilor parlamentare infiintarea unei comisii de ancheta a activitatii SRR si SRTV. Solicitarea va fi discutata in viitoarea sedinta comuna a celor doua Birouri Permanente - si aprobata mai mult ca sigur. Din acel moment, cu sau fara demisie, soarta lui Nicolau (si a lui Dragos Seuleanu, in paranteza fie zis) poate fi pecetluita doar prin incheierea unui raport defavorabil. Concluzia: fara demisii si conditii, Consiliul de Administratie al TVR - in frunte cu Valentin Nicolau - va fi automat demis iar reorganizarea si depolitizarea institutiei va cadea in sarcina succesorului lui Nicolau la carma TVR.