Pentru ca legea ii permite, Florin Stancu detine in acelasi timp si functia de prefect de Dolj si pe cea de director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj. Cum este posibil sa ai in Romania doua functii importante in acelasi timp am aflat chiar de la titular: "Prefect sunt temporar (...). Cert este ca sunt director!".

Reprezentantul guvernului in teritoriu la Dolj detine doua functii importante in acelasi timp. Desi a fost numit prefect al judetului de cateva luni bune, Stancu figureaza in continuare si ca director general al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj. Pe site-ul Directiei, Florin Stancu are chiar si program de audiente, vinerea, de la ora 10.00. Postul de prefect il detine temporar pana la sfarsitul lunii octombrie, cand Stancu sau mai degraba partidul care l-a propulsat in fruntea judetului decide daca merita sa promoveze concursul pentru ocuparea celei mai inalte functii din judet. Cazul nu este singular, sustine prefectul.

"Este ca si cum as fi in armata"

Contactat de GdS, Florin Stancu a explicat ca este si prefect, si director general in acelasi timp: "Eu sunt in continuare director general la Directie, dar am fost detasat la prefectura pana cand se organizeaza concursul pentru functia de prefect, pe care o detin temporar. Ca director imi sunt suspendate raporturile de serviciu pana la 30 octombrie, cand trebuie sa se organizeze concurs la prefectura. Este ca si cum as fi in armata sau in concediu si imi ramane postul de director. Eu sunt titular acolo. Sau este ca in invatamant. Te-ai titularizat in Motatei, atunci acolo ai postul, chiar daca esti detasat temporar in alta parte. Deci, sunt prefect doar temporar". Stancu mai spune ca, fiindu-i suspendate raporturile de serviciu, el nu mai semneaza acte la DGASPC Dolj de cand a fost pus prefect, dar locul ii este tinut de unul dintre directorii adjuncti ai institutiei, Maria Manolache. Prefectul temporar al Doljului spune ca nu este singur in aceasta situatie, ci "toti prefectii si subprefectii din tara au fost detasati si detin temporar functiile de la prefecturi pana la organizarea concursului". La finalul lunii octombrie, Stancu trebuie sa aleaga daca va candida pentru un post "deplin" de prefect sau daca va ramane director la DGASPC Dolj.

Inalt functionar public... doar la propriu

In prezent este neclar si statutul prefectului, corespunzator acestei functii. El este inalt functionar public doar la propriu. In realitate, statutul sau va fi definitivat numai dupa ce postul de prefect se ocupa prin concurs (in cazul in care candideaza si castiga). Lucrul cel mai sigur pentru reprezentantul guvernului in teritoriu este acela ca el detine functia de director la DGASPC Dolj, in timp ce postul din fruntea judetului este efemer. "Eu sunt inalt functionar public. Am absolvit studiile necesare pentru a fi in categoria inaltilor functionari publici, dar voi fi clar inalt functionar public dupa ce voi trece de concurs. Tot ce este clar pentru mine in prezent este ca sunt director general la DGASPC Dolj. Acesta este statutul meu", a spus Florin Stancu. Hotararea de Guvern nr. 341/2007 privind intrarea in categoria inaltilor functionari publici arata ca, practic, prefectii care nu au dat concurs national nu sunt inalti functionari publici. La art. 7 din HG nr. 341/2007 se arata ca "Intrarea in categoria inaltilor functionari publici se face prin concurs national organizat in conditiile legii, pe o functie publica vacanta de inspector guvernamental". Actul normativ mai spune, in continuare, ca respectivul concurs la nivel national se organizeaza anual de o comisie de la "Centru".