Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a apreciat ieri in discursul de deschidere a Reuniunii Diplomatiei de la Bucuresti ca in ultimul an diplomatia "a reusit sa demonstreze ca Romania se poate comporta ca membru de facto al Uniunii Europene".
Razvan Ungureanu a afirmat ca, in continuare, "prioritatea numarul unu" a politicii externe romanesti este finalizarea procesului de aderare la UE si a amintit ca "in trei saptamani ultimul raport al CE va dezvalui ceea ce se spera, si anume integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007". Procesul de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei la UE, incheiat in 21 de state, necesita inca "mobilizarea maxima" a capacitatii de comunicare a diplomatilor romani. Potrivit lui Ungureanu, "1 ianuarie 2007 va fi doar o data calendaristica", iar Romania nu are timp sa sarbatoreasca, pentru ca eforturile vor continua dupa aderare.
Cat priveste eforturile regionale, Romania s-a concentrat cu precadere asupra problematicii Marii Negre, asupra Balcanilor de Vest, a Republicii Moldova, a Georgiei si a Orientului Mijlociu, insistand, prin prezenta cu trupe, asupra Irakului si Afganistanului.
Conform lui Ungureanu, "interesul primordial al Romaniei este modernizarea si dezvoltarea pentru valorificarea maxima a potentialului sau politic, economic, social, cultural si uman".

Germania ne avertizeaza

"In cazul in care Comisia Europeana conchide in Raportul sau din toamna ca deficientele existente impun folosirea clauzelor de salvgardare, acest lucru nu ar insemna nici mai mult, nici mai putin decat aplicarea Tratatului de Aderare asupra caruia am convenit cu totii", a declarat ministrul de stat german pentru Europa, Gunter Gloser.
El a spus ca, desi procesul de adaptare la standardele UE este dificil, Romania a facut progrese pe acest drum, insa nu a ajuns la capat. Ministrul german a insistat ca actiunile arbitrare ale statului sau politiei sunt inacceptabile, iar infractiunile trebuie aduse in fata legii, "indiferent de statutul faptuitorului, conexiunile sale politice sau fara acordarea de avantaje speciale". ßi dezvoltarea economica are nevoie de un stat de drept puternic, a avertizat Gloser. El a remarcat ca firmele straine, "mai ales companiile germane", ar fi mult mai atrase de operatiuni si investitii in Romania daca asteptarile lor firesti privind statul de drept ar fi indeplinite. Potrivit lui Gloser, in acest an trebuie rezolvate si alte probleme: crearea unor agentii de plati pentru agricultura operationale. Totusi, ministrul a sustinut ca Germania este "ferm convinsa ca Romania face tot posibilul sa corecteze rapid deficitele existente".