Romania nu mai are ministru de externe de sase saptamani, iar posturile de ambasador din 18 tari sunt vacante. Potrivit analistilor citati de AFP, diplomatia este ostatica razboiului dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.
La 31 ianuarie, un cotidian din Bucuresti dezvaluia ca doi muncitori romani fusesera arestati de fortele americane in Irak, sub acuzatia de spionaj. Mandru de exclusivitate, cotidianul era sigur ca acest caz va provoca o furtuna in Romania. Daca pentru cei doi muncitori aventura s-a incheiat la cateva zile de la publicarea articolului, fiind eliberati si primiti ca niste eroi in tara, ministrul de externe, Razvan Ungureanu, si-a pierdut postul, fiind acuzat de premier ca nu l-a informat despre acest incident.
Considerat un apropiat al lui Basescu, Ungureanu mai fusese in dezacord cu premierul, in iunie 2006, cand a criticat anuntul facut de acesta privitor la o apropiata retragere a trupelor romane din Irak. Acest prim pas gresit i-a adus lui Ungureanu o mustrare din partea aripii radicale a Partidului National Liberal al lui Tariceanu. Dar, in conditiile in care relatiile dintre presedinte si premier s-au degradat considerabil de atunci, ministrul a sfarsit prin a plati ponoasele pentru acestvacant conflict, comenteaza AFP.
"Desemnarea lui Cioroianu nu este o solutie buna"
La jumatatea lunii februarie, premierul il desemneaza pe succesorul in functie al lui Ungureanu, istoricul si eurodeputatul liberal Adrian Cioroianu. Alegerea este respinsa de Basescu, iar, la mai mult de o luna de atunci, presedintele refuza in continuare sa aprobe nominalizarea.
"I-am spus lui Tariceanu ca desemnarea lui Cioroianu nu este o solutie buna si i-am recomandat sa gaseasca un diplomat experimentat", a declarat vineri presedintele. Sfatul a fost respins imediat de premier, care a explicat ca nu intentioneaza sa faca alta propunere.
"Cioroianu este victima razboiului dintre cele doua palate", cel prezidential si cel guvernamental, a comentat o sursa din Ministerul de Externe. "Chiar daca ar obtine investitura, nu s-ar bucura de aceeasi influenta in ochii omologilor sai, care stiu ca nu beneficiaza de sustinerea presedintelui", a explicat sursa pentru AFP.
Posturile de ambasador din zece capitale, blocate
Acest impas intervine si intr-un moment in care posturile de ambasador din circa zece capitale importante, printre care Washington, Paris si Londra, sunt vacante, unele de mai multe luni, persoanele desemnate sa le ocupe gasindu-se prinse la mijloc in conflictul dintre Basescu si Tariceanu.
Potrivit fostului ministru de externe Adrian Severin, in prezent eurodeputat social-democrat, "blocajul institutional din relatiile externe ale Romaniei este total". "Cand ministrul este decapitat si principalele posturi de ambasador nu pot fi ocupate, este evident ca politica externa este blocata", a explicat acesta, citat de AFP. "Pot fi de acord cu Basescu, care este de parere ca Cioroianu nu are experienta necesara pentru a conduce diplomatia, dar trebuie sa subliniez ca decizia de numire a unui ministru nu apartine presedintelui, ci premierului", a spus Severin.
In conditiile in care cei doi adversari par hotarati sa ramana pe pozitii, in cercurile diplomatice se discuta despre o solutie de compromis, adica un tehnocrat cu o experienta de ambasador.