MoscheMordechai.ro: Coreenii si gradina zoologica
Am cunoscut candva un nauc care se hotarase sa isi deschida propria gradina zoologica. Om simplu, cuminte, de la tara, s-a lasat apucat de tacaneala asta dupa ce, naiba stie cum, s-a trezit cu un pui de caprioara. Mai stia el pe cineva care avea doi pui de urs asa ca baza exista. Nu pricepea el de ce-i spune gradina, ca gradina e pentru plante, iar zoo e pentru dobitoace, dar dupa o minima documentare s-a lamurit : saracele dobitoace stau in custi ca petuniile in glastre! In spatele casei avea o bucata de pamant, nu cine stie ce, cu care inca nu se hotarase ce sa faca, asa ca a inceput sa intinda pe acolo pari, plasa de sarma, bucati de fier-beton, cam tot ce i se lipise de mana, incropind tot felul de ingradituri in care sa se intample minunatia de gradina zoologica. Dupa aia a inghesuit acolo toate orataniile din curte: gaini, gaste, porcii, cateaua, cateva curci, cativa iepuri, basca puii de urs si puiul de caprioara. Cat au fost ursuletii mici, mai veneau prichindeii din vecini sa se joace cu ei. Pe urma aia au crescut si a trebuit sa vorbeasca la ocolul silvic, sa le dea drumul.
Din toata intreprinderea asta nu s-a ales cu niciun pol. Ba a prapadit si bruma de parale pe care vai de capul lui cum le agonisise. Se luase in serios. Atarnase de garduri placute pe care scrisese el, talamb, cu vopsea, mici dizertatii despre orataniile de acolo. Eventualii vizitatori - care au ramas mereu eventuali si niciodata vizitatori - ar fi putut afla ca: "Gasca- este prietenu omului. Da oua si francezi (sic!) fac din ficatul ei delicatesa". A tinut-o asa o vreme. Nu castiga nimic, dar isi facea o dambla. Pe urma au venit de la inspectia veterinara, de la primarie... dar de unde n-au venit! Si l-au pus sa darame sandramaua. A mutat porcii (Porc- Prietenu omului. Are carne buna si este traditional obiceiurilor de craciun) la locul lor in cocina, gainile in cotet. Pe scurt, a inchis "Gradina zoua Murgila si fii" (sic!). De atunci se vaita cui sta sa-l asculte ca statul l-a falimentat.
Azi aud o declaratie a presedintelui dez-suspendat al Romaniei, socru mic si marinar de informatii, Traian Basescu:
"Avem multe intentii ale companiilor din Republica Coreea de a dezvolta afaceri in Romania. Din pacate, mare parte din ele nu se materializeaza datorita birocratiei de la noi de acasa si a lipsei de capacitate a institutiilor romanesti de a-si asuma responsabilitati"
De cand i-a fost retrocedat imobilul din Cotroceni, Basescu abia acum cuvanteaza pentru prima data (in urechea natiei, ca ce-o fi tapurit el la nunta nu se pune!). Si prima chestie pe care se simte dator sa o scoata pe orificiu e legata de... firmele sud-coreene. A, da. Tot azi s-a intalnit si cu oamenii aia de la Exxon. Ce naiba mai e de zis? Urmeaza ofensiva pe Rosia Montana si achizitia de avioane americane second-hand, ca doar niste cretini si-au imaginat ca aia l-au mangaiat pe crestet de dragul lui.
Deci, intors la Cotroceni, omul are urgente: firmele coreene, Exxon. Firmele romanesti, romanii... duca-se la toti dracii! Firmele coreene, bre! Cu care avem experiente groase: facilitati si pomeni la greu din partea statului roman si pa-pa din partea lor. E de neuitat experienta cu DAEWOO la Craiova, care a primit facilitati cum nicio companie nu a mai primit vreodata. Pe urma, pana sa apuce statul roman sa ia vreun franc de la aia, DAEWOO a dat faliment, asa ca statul roman a mai bagat o data mana in pusculita (in mandatul lui Basescu!) sa "rascumpere" falita fabrica de la Craiova la un pret astronomic, pe care nu l-a obtinut din vanzarea marilor sale companii profitabile. Si dupa ce a rascumparat fabrica falita, pe bani multi, le-a facut-o cadou americanilor de la Ford.
Poate exista si romani care ar vrea sa investeasca in Romania. Sau macar sa isi deschida o parlita de afacere. L-ati auzit pe omu’ pomenind vreodata despre asta? Canci! De fapt... ce naiba mai produc romanii? Ce produc mari capitalisti din jurul lui Basescu? Cocos, Casuneanu sau cine naiba vreti! Ce produc marii capitalisti? Nimic. Toti au devenit pricopsiti capusand statul. Asta e reteta capitalismului romanesc. Nu produci nimic, nu exporti nimic. Intreprinderi de taiat facturi si incasat comisioane! Pentru ca doar astia au voie sa existe, sa supravietuiasca in Romania. Restul e pentru coreeni, americani, frantuji. Are grija omu’, ca acum e din nou pe felie.