Accesarea sutelor de milioane de euro care vor ajunge in Dolj odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este pusa in pericol de lipsa personalului care sa acorde consultanta pentru intocmirea proiectelor.
Cu toate ca intrarea in Uniunea Europeana va umple buzunarele Romaniei cu 17 miliarde de euro in urmatorii sapte ani, Doljul ar putea ramane codas la cheltuirea banilor europeni. In conditiile in care singurele posturi din administratia locala romaneasca pentru care se poate organiza concurs sunt cele din cadrul directiilor de integrare tocmai pentru a mari capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, Agentia Nationala a Functionarilor Publici a refuzat sa aprobe organizarea unui concurs pentru ocuparea a cinci posturi in cadrul directiei de specialitate din CJ Dolj. "Cei de la ANFP ne-au refuzat cinci posturi, fara sa ne dea vreo explicatie, ne-au spus pur si simplu ca nu se poate. Nu stiu ce s-a intamplat pentru ca acestea sunt singurele posturi care nu sunt blocate din consiliu", a spus Ileana Majina, directoarea Directiei Integrare Europeana din cadrul Consiliului Judetean Dolj.
Solutii improvizate pentru respectarea termenelor-limita
Lipsa de personal care sa acorde primarilor consultanta si termenele-limita pe care directia este nevoita sa le respecte pentru predarea proiectelor sunt motivele pentru care reprezentantii directiei sunt nevoiti sa improvizeze solutii de salvare. Din spusele directoarei Majina, in cadrul Directiei de Integrare din consiliu se intampla deseori ca, in momentele critice, toti angajatii sa lucreze la proiecte, desi in fisa posturilor acestia au alte obligatii. "In momentele de varf, cand suntem pe ultima suta de metri cu predarea unor proiecte, si compartimentele care nu au sarcina de a intocmi proiecte lucreaza la ele pentru ca in cadrul serviciului de integrare sunt numai cinci oameni si sefa serviciului, iar ei nu pot face fata singuri. In majoritatea cazurilor e vorba de respectarea unor termene de predare", a mentionat Ileana Majina.
O treime din primari, dezinteresati de proiecte
Daca in privinta personalului Directia de Integrare se confrunta cu probleme majore, cel putin primarii doljeni par sa fi inteles, in opinia autoritatilor, importanta intocmirii de proiecte pentru comunitate. Cu toate acestea, din cele 104 comune existente in Dolj, aproximativ jumatate nu au beneficiat niciodata de un proiect. Ileana Majina a declarat ca zilnic la directie vin edili interesati de modul in care trebuie intocmite proiectele pentru accesarea fondurilor europene, insa, in cazul primarilor care nu au calcat niciodata pragul directiei de integrare din consiliu, electoratul este cel care ar trebui sa aplice sanctiuni. "Majoritatea primarilor au inteles ca singura solutie de a rezolva problemele comunitatii este accesarea acestor fonduri pentru ca sumele sunt superioare fata de cele pe care le poate da guvernul. Evident, nu exista padure fara uscaturi, dar 70% dintre primari stiu in prezent ce trebuie sa faca pentru intocmirea unui proiect. Pe ceilalti nu putem sa-i sanctionam noi, ci electoratul", a precizat Ileana Majina.