Dupa ce a somat partidele politice sa-si curete listele electorale de asa-zisii "dalmatieni” - ale caror pete nu provin din nastere ci din diverse afaceri necurate si/sau raporturi nepotrivite cu Securitatea ceausista - societatea civila a tras linie si a adunat ce a mai ramas. Rezultatul: zeci de politicieni neagreati de organizatia "Coalitia pentru un Parlament curat” au ramas oplositi pe la mai toate partidele, lider absolut in materie fiind in continuare Alianta PSD+PUR. Conform promisiunii facute anterior, CPC va trece la fapte si va tipari brosuri si fluturasi cu numele "dalmatienilor”, materiale pe care le va raspandi cu prioritate in mediul rural.

Deloc incantati de aceasta publicitate gratuita, politicienii au sarit ca arsi, contestand pana si dreptul CPC de a se pronunta asupra moralitatii distinsilor viitori parlamentari. Cum era de asteptat, cea mai mare tevatura a facut-o PSD (posesorul celor mai multe exemplare "patate”), care i-a acuzat pe Alina Mungiu Pippidi si pe colegii sai din conducerea CPC de "implicare grosolana in campania electorala prin tentativa evidenta de deturnare a intentiilor de vot in favoarea anumitor partide din opozitie”. Starnit rau de posibilitatea raspandirii a doua milioane de materiale nefavorabile pana si pe coclaurile unde TVR si radioul lui Seuleanu trambiteaza zilnic doar stiri triumfaliste despre Nastase, Iliescu guvernul PSD et comp., partidul de guvernamant a facut si socoteala finantarii de care beneficiaza proiectul CPC, ajungand la concluzia ca suma de aproximativ 50.000 de dolari pusa la dispozitie este insuficienta pentru producerea si distribuirea celor doua milioane de fluturasi inoportuni. Tinand cont de diferenta flagranta inregistrata, in toate campaniile electorale, intre sumele declarate de partidele politice si cele cheltuite in mod real, nedumeririle PSD sunt de-a dreptul hilare.

Gratiem, dar ce urmeaza? - aceasta este intrebarea

Pentru ca tot vorbim despre societatea civila, trebuie sa mentionam si implicarea acesteia in relansarea gratierii lui Miron Cozma in actualitate. Concret, odata cu reluarea temei de catre Adrian Paunescu, mai multe organizatii civice - printre care se numara GDS si ProDemocratia - au cerut tuturor candidatilor la presedintie sa se pronunte in aceasta problema. Primii doi care s-au executat au fost Adrian Nastase - "Subiectul este inoportun” - si Traian Basescu - "Hotararile justitiei trebuie respectate”. Spre deosebire de cei doi, Ion Iliescu - personaj care nu mai poate aspira la Cotroceni dar are cel mai greu cuvant atata vreme cat, presedinte fiind, poate pur si simplu sa-l gratieze pe "Luceafarul Huilei” cu o simpla semnatura - prefera, deocamdata, suspansul: "Ma mai gandesc”. Este foarte adevarat ca Iliescu are cele mai multe teme de meditatie legate de Miron Cozma, numele actualului sef al statului fiind definitiv legat de primele doua mineriade. Acum, ca se gandeste cum a salvat Cozma democratia si si-a consolidat cunostiintele de gradinarit in Piata Universitatii (in 1990) sau cum l-a scapat de Romanul ratacit pe cai gresite (in 1991), asta numai Iliescu o stie. In ceea ce ne priveste, credem ca ezitarea fostului ocrotitor al lui Cozma are doua cauze: unele interne (va scadea sau va creste gratierea lui Cozma scorul electoral al PSD) iar altele externe - cum va fi receptat omenosul gest de catre mai noii amici americani si europeni (care nu mai pridideau, in timpul mineriadelor si dupa, sa-si exprime oroarea). Ca urmare, nu ar fi exclus ca Miron Cozma sa fie sacrificat, inca o data, de Iliescu pe altarul prieteniei dintre popoare - ca sa ne exprimam in formule dragi tanarului comunist de omenie, Ion Iliescu.