ZF.ro: Suspansul nu s-a terminat. Presiunea referendumului se muta abrupt pe Curtea Constitutionala

Premierul Victor Ponta sustine ca Guvernul va respecta decizia Curtii Constitutionale in privinta referendumului de duminica pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, dar mai multi lideri PSD cer instantei de contencios constitutional sa valideze consultarea populara (lucru care ar conduce la demiterea presedintelui) pe motiv ca, atunci cand a impus pragul de prezenta de 50%, nu a luat in calcul boicotul PDL.
"Curtea Constitutionala nu poate vota impotriva poporului roman", sustine secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.
Dupa anuntarea rezultatelor finale ale referendumului de catre Biroul Electoral Central, Curtea Constitutionala trebuie sa valideze sau sa invalideze referendumul. Rezultatele partiale indica o prezenta cu cateva procente sub pragul de validare de 50% plus unul din numarul celor inscrisi pe listele electorale (peste 9,1 mil. alegatori). Daca rezultatele finale se mentin sub acest prag, referendumul este invalidat, iar Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, potrivit legii referendumului.
Pentru Dragnea si alti lideri PSD, Curtea trebuie sa interpreteze insa rezultatele pentru ca, atunci cand a impus pragul de prezenta (pragul a fost impus in lege in urma unei decizii a Curtii Constitutionale) nu a luat in calcul boicotarea referendumului de catre democrat liberali.
Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a sustinut ca USL ia in calcul depunerea unei sesizare la Curtea Constitutionala, privind boicotul organizat de catre PDL.
"Avem o situatie inedita in Romania si in Europa din 1945 si pana acum si daca vreti, de la primul vot liber exprimat pentru Parlamentul European din 1968. Un presedinte al unui stat european care se duce la masa bogatilor si apara interesele Romaniei nu mai este reprezentatul cetatenilor romani. In acest moment presedintele Traian Basescu nu mai are legitimitatea morala cea pe care o clameaza intotdeauna Uniunea Europeana", a spus Zgonea, citat de Mediafax.
Pe de alta parte, decizia Curtii Constitutionale trebuie asumata de Parlament. Teoretic, ea ar trebui citita in plenul Legislativului si abia apoi Traian Basescu se intoarce la Cotroceni, daca referendumul este invalidat. Insa Parlamentul este in vacanta, iar opozitia are prea putina forta pentru a putea impune convocarea acestuia in sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii Constitutionale.