Varstnicii saraci, fara nici un fel de venituri sau cu indemnizatii la limita subzistentei, ar putea primi, de la 1 ianuarie 2007, un ajutor banesc de la stat. Batranii care se vor interna in centre medico-sociale vor plati doar 60% din venituri pentru serviciile de ingrijire si asistenta, fata de 80%, cat platesc in momentul de fata.
La Casa Judeteana de Pensii Dolj sunt inregistrati peste 200.000 de pensionari. In afara acestora, exista alte mii de batrani care nu au nici un fel de venit lunar. Sunt persoane care din cauze medicale nu au putut fi incadrate in munca sau au muncit toata viata, dar fara carte de munca, fara ca asigurarile sociale de sanatate sa le fie platite. Acestia nu au nici un fel de venit si traiesc numai din ajutorul sau mila cunoscutilor. Din totalul de pensionari doljeni, aproximativ 65.000 de batrani primesc pensii de mizerie, dupa ce au lucrat toata viata in agricultura.
340 de varstnici in Caminul de batrani din Craiova
Guvernul dezbate un proiect de lege care urmareste ajutorarea batranilor fara venituri si care nu mai au pe nimeni. Acestora li se va acorda, in cazul in care legea va fi votata, un ajutor constand in plata unei indemnizatii lunare, cu 50% mai mare decat salariul minim pe economie. Varstnicii bolnavi si singuri, pe care nu ii ingrijeste nimeni, se vor putea interna in camine specializate, platind mult mai putin decat in prezent. In Caminul de batrani (Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala) de langa Spitalul de Urgenta Craiova sunt internati in prezent 340 de varstnici. Printre acestia exista cazuri exceptionale, oameni fara nici un fel de venituri, fara locuinta sau rude, care au fost internati si carora Primaria Craiova le suporta cheltuielile de ingrijire. "Avem foarte multe cazuri de batrani pe care ii avem in ingrijire: oameni ramasi fara adapost, oameni care au fost bolnavi toata viata si nu au venituri, persoane care nu au pe nimeni sa le ingrijeasca etc. Celor cu pensii li se opreste 1.900.000 de lei pe luna, iar celor cu venituri foarte mici li se opreste 80% din pensie, diferenta fiind suportata de primarie. In cazurile fericite, costurile internarii in camin sunt asigurate de apartinatori. O astfel de lege ar fi binevenita, oferindu-le venituri si celor mai napastuiti, oameni batrani si bolnavi. Avem insa si cazuri cand am internat batrani fara nici un fel de venit", a declarat Mihaela Deaconici, directoarea Serviciului Public de Asistenta Medico-Sociala din Craiova.
Sprijin de la stat
Se intentioneaza ca de la 1 ianuarie 2007 sa apara asa-numita prestatie de dependenta, prin care statul sa asigure facilitatile minime, in bani sau in natura, pentru persoanele in varsta care nu au un acoperis deasupra capului sau care sufera de boli grave si nu au ajutorul nimanui. Incepand cu anul viitor, un batran ar trebui sa plateasca pentru serviciile de ingrijire si asistenta dintr-un camin cel mult 60% din totalul veniturilor lunare.