In sedinta ordinara de consiliu local de ieri, la punctul 21 de pe ordinea de zi s-a discutat schimbarea lui Nicolae Dicu din functia de viceprimar al municipiului Ramnicu Valcea. Proiectul de hotarare a fost initiat de primarul Mircia Gutau si a reprezentat materializarea unei cereri in acest sens a grupului de alesi locali ai PD. La documentatia proiectului a fost prezentata si instiintarea de renuntare la acordarea sprijinului politic emisa de Dorel Jurcan, presedintele organizatiei judetene a PD. Acest act a fost piesa lipsa, fara de care excluderea lui Dicu din fruntea executivului din Ramnic nu putea fi facuta in mod legal.
Potrivit legii statutului alesilor locali, atunci cand un viceprimar isi pierde sprijinul din partea partidului care l-a propus acesta ramane fara fotoliul obtinut la alegeri. Inainte de a trece la procedura de vot secret consilierii au dezbatut destul de aprins pe tema oportunitatii schimbarii lui Dicu din functia pe care o detine. O parte din divergentele aparute intre alesi au avut drept cauza cateva contradictii in actele normative ce reglementeaza activitatea administratiei publice locale si anume statutul alesilor publici si Legea nr. 215 din 2001. In cele doua acte modalitatile in care un viceprimar poate fi revocat sau eliberat din functie sunt diferite si in mare parte se contrazic.
Rezultat neasteptat
Consilierii locali nu au fost de acord cu eliberarea din functie a viceprimarului Nicolae Dicu. Rezultatul votului a fost mai mult decat elocvent. 13 alesi nu au fost de acord cu eliminarea lui Dicu, optiunile acestora fiind exprimate in vot secret. Decizia nu a fost pe placul celor din PD si nici a primarului Mircia Gutau. In locul lui Dicu, democratii urma sa il propuna pe Mihail Botea. Urmatorul punct de pe ordinea de zi, alegerea lui Botea, nu a mai fost discutat, pentru moment Dicu pastrandu-si functia.
Hotararea consilierilor de a pastra un viceprimar fara sprijin politic oficial este destul de controversata in conditiile in care reprezentantul guvernului in teritoriu a aratat ca in cazul in care statutul alesilor locali nu va fi respectat de CL Ramnicu Valcea, prefectul va introduce o actiune in contencios administrativ.