Nicolae Dicu, viceprimarul orasului Ramnicu Valcea, cercetat pentru luare de mita, a fost arestat pentru o perioada de 29 de zile, in urma hotararii date de judecatorii Tribunalului Bucuresti. Prin aceeasi hotarare, s-a dispus si cercetarea in stare de libertate a primarului Mircia Gutau, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita pentru eliberea unui certificat de urbanism.
Nicolae Dicu si Mircia Gutau au pretins, timp de patru luni, omului de afaceri Crinu Popescu, administratorul firmei ROVIMET, suma de 50.000 de euro, pentru a-i elibera un certificat de urbanism, conform probelor procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bucuresti. "La propunerea procurorilor DNA, Tribunalul Bucuresti a dispus in seara de 7 iulie arestarea, pe o perioada de 29 de zile, a inculpatului Nicolae Dicu, viceprimar al municipiului Ramnicu Valcea. Prin aceeasi decizie s-a dispus cercetarea in stare de libertate a coinculpatului Mircia Gutau, primar al municipiului Ramnicu Valcea. In aceeasi zi, procurorii anticoruptie i-au retinut si totodata au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Mircia Gutau, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, si impotriva lui Nicolae Dicu, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita. Din probele administrate de procurori a reiesit ca inculpatii au pretins, in perioada aprilie - iulie 2006, suma totala de 50.000 de euro de la un denuntator pentru a-l ajuta sa obtina un certificat de urbanism. Din aceasta suma, viceprimarul Nicolae Dicu a primit 25.000 de euro, din care 20.000 de euro pe 6 iulie 2006, fiind surprins in flagrant delict de procurori. Procurorii DNA au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucuresti de a-l cerceta in stare de libertate pe primarul Mircia Gutau", a declarat Livia Saplacan, purtatorul de cuvant al DNA Bucuresti.
Recursul procurorilor se judeca astazi
Senatorul Dorel Jurcan, presedintele Partidului Democrat Valcea, spune ca Mircia Gutau a fost asteptat sambata in oras de foarte multi tineri si colegi de partid care l-au aplaudat si felicitat. "A fost primit bine de foarte multi prieteni si colegi care nu considera ca el e implicat intr-un caz de coruptie. Cert e ca orasul are nevoie de el, dar si partidul", a spus Dorel Jurcan. Senatorul sustine ca recursul facut de procurorii DNA care au atacat decizia Tribunalului Bucuresti de a-l cerceta in stare de libertate pe primarul Mircia Gutau, se va judeca astazi, la ora 13.00. "Recursul procurorilor se va judeca luni, la ora 13.00, dar nu cred ca vor fi probleme decat daca procurorii aduc probe noi la dosar. Legat de Nicolae Dicu, se pare ca ar fi ceva probleme, dar, din declaratiile date de el la audieri, nu a fost incriminat Mircia Gutau. Pana acum nu am pus problema ca ei sa fie dati afara din partid, dar daca statul decide ca sunt vinovati, ii vom exclude", a spus Dorel Jurcan, presedintele filialei judetene a PD.
Gutau se declara nevinovat
Mircia Gutau precizeaza ca este nevinovat si nu are nici un fel de implicare in dosarul de luare de mita. "Nu am absolut nici o vina si din inregistrarile considerate ca probe impotriva mea nu a reiesit ca am solicitat mita, motiv pentru care sunt si liber. Consider ca pe anchetatori i-a speriat credibilitatea mea", a sustinut Mircia Gutau.
Conform declaratiilor de avere, afisate pe site-ul Primariei Ramnicu Valcea, din 9 mai 2005, atat primarul, cat si viceprimarul detin diferite suprafete de teren, case, apartamente si bijuterii. Mircia Gutau are doua terenuri, unul de 7.000 de metri patrati cumparat in anul 1993 si altul de 500 de metri patrati, luat in anul 1997. Primarul detine o casa de locuit, in municipiu, cu o suprafata de 120 de metri patrati, cumparata in anul 1994, si bijuterii in valoare de 20.000 de euro. Mircia Gutau mai detine doua depozite bancare care au fost deschise in anul 2002, unul in valoare de 70.000 de dolari si altul de 50.000 de euro, iar veniturile familiei Gutau erau estimate la data depunerii declaratiei la 6,3 miliarde de lei. Conform declaratiei de interese, Mircia Gutau este actionar unic la SC CONTINENTE SRL Ramnicu Valcea.
Din declaratia de avere depusa de Nicolae Dicu, pe 9 mai 2005, reiese ca acesta are trei terenuri, unul in suprafata de 1.000 de metri patrati, cumparat in anul 1990, si celelalte doua, in suprafata de 1.650 de metri patrati, respectiv 2.500 de metri patrati, ambele obtinute in anul 2001. In aceeasi perioada, viceprimarul Dicu a mai cumparat doua case, una de locuit si alta de vacanta, si trei apartamente in Valcea, Hunedoara si in Timisoara. Tot din declaratia de avere reiese ca veniturile familiei Dicu au crescut, in anul 2004, cand viceprimarul a vandut mai multe terenuri. Veniturile lui Nicolae Dicu si ale sotiei acestuia obtinute din salarii erau de 900 de milioane de lei. Din declaratia de interese reiese ca Nicolae Dicu este actionar la SC PRODITEX SA, HARINVEST SA si la SC EURO AS SRL.