B.T.Iacob publica pe Inpolitics un articol din care rezulta ca asa-zisele "legi ale crizei", aberantele insailari ale incompetentilor care se fac ca conduc Romania (in realitate o distrug economic), vor fi blocate la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Bine ar fi sa fie asa! Puteti citi in continuare informatia de pe Inpolitics, care da o raza de speranta milioanelor de romani disperati.
'32 de zile. Atatea mai raman pana in momentul in care, potrivit anuntului facut de Traian Basescu joi seara, Romania va trebui sa aiba masurile de criza adoptate si - atentie - cu un raspuns favorabil de la Curtea Constitutionala a Romaniei (C.C.R.), pentru a primi banii de la FMI. Numai ca tara noastra risca o situatie fara precedent, anume blocaj la C.C.R., din cauza ca mandatul unei treimi dintre judecatori expira curand, iar de succesorii acestora nu se aude nimic.
Traian Basescu a anuntat joi seara ca modalitatea prin care guvernul va implementa masurile de criza va fi asumarea raspunderii guvernului, iar termenul limita pentru parcurgerea tuturor procedurilor ar fi 15 iunie, pentru ca boardul FMI se va intruni pe 28 iunie spre a decide daca aloca Romaniei banii solicitati sau nu, iar liderii acestuia vor sa stie cum stau lucrurile cu cel putin 10 zile inainte.
"Fondul nu va fi satisfacut doar cu emiterea actului normativ, ci va vrea sa stie ca nu a fost blocat la Curtea Constitutionala a Romaniei si intors inapoi la Parlament sau declarat neconstitutional. Deci emiterea unui act normativ, care ar fi invalidat de Curtea Constitutionala a Romaniei, practic inseamna neindeplinirea obligatiilor, indiferent ce scrie guvernul in legea de asumare sau in ordonanta de urgenta. Sigur nu poate fi vorba de ordonanta de urgenta, cand e vorba de salarii si pensii.
Trebuie mers prin lege si probabil ca solutia, pe care o va adopta guvernul, datorita timpului, va fi asumarea raspunderii. Nu cred ca ar exista timpul dezbaterii in Parlament, ca sa prindem boardul din 28 iunie, mai ales ca nu-i suficient sa fii cu toate conditiile indeplinite, pe 27 iunie. Trebuie cel putin cu 10 zile inainte, membrii boardului FMI sa primeasca documentul care vizeaza Romania, pentru a fi analizat. Deci ar trebui pe 15 iunie undeva, sa fim cu procesul incheiat".
Evident ca, dupa asumarea raspunderii, guvernul se va confrunta cu fireasca motiune de cenzura, dupa care, in cazul esecului acesteia, legea va fi contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei. Aceasta va decide, prin vot, daca respectivele contestatii sunt sau nu intemeiate. Numai ca, aici intervine o problema: pe 7 iunie, mandatele a 3 judecatori dintre cei 9, inclusiv al presedintelui Ioan Vida (numit judecator de Camera Deputatilor), expira.
Ceilalti doi sunt Nicolae Cochinescu (numit de Senat) si Petre Lazaroiu (numit de Presedintia Romaniei). In mod normal, pana la data de 7 mai ar fi trebuit sa fie facute alte propuneri de catre Presedintie, Camera Deputatilor si Senat, numai ca nici pomeneala de asa ceva. In aceste conditii, fie se va urgenta desemnarea unor inlocuitori pana la termenul limita de 7 iunie, fie Curtea va ramane descompletata si nu va mai putea judeca nicio cauza, pentru ca numarul de 6 judecatori valizi ramas este par si se poate ajunge la balotaj. Daca C.C.R. nu mai poate decide asupra constitutionalitatii masurilor anti-criza, acestea raman, si ele, blocate, incepand cu 7 iunie pana la completarea numarului de judecatori si alegerea unui nou presedinte, dar nu mai tarziu de 15 iunie, data limita pentru FMI, pentru ca altfel, oricum, ar fi inutil.
Contactat de Inpolitics, expertul constitutionalist Lucian Bolcas, vehiculat ca posibil succesor al unuia dintre judecatorii aflati la final de mandat, confirma ca C.C.R. nu poate functiona decat in formula completa, dar crede, totodata, ca e foarte posibil ca o blocare a Curtii Constitutionale a Romaniei sa fie realizata in mod intentionat: "Poate ca asta se si urmareste, de fapt, dar cred ca riscam sa producem o situatie fara precedent, care ne-ar lasa si fara banii de la FMI, si ne-ar face si de rasul curcilor in toata Europa".'